ANNONS

Snart kan de få jobba som läkare i Sverige

Naila och Soundarya på ceremonin i stadshuset.
Naila och Soundarya efter ceremonin i stadshuset.
Nyligen tog Naila och Soundarya emot diplom efter en introduktionsutbildning i svensk hälso- och sjukvård. Trots gedigen erfarenhet är vägen lång – i höst ska de göra det medicinska kunskapsprovet och hoppas få sin svenska läkarlegitimation.
ANNONS

Läkaren Naila Huseynova kom till Sollentuna från sitt hemland Azerbajdzjan för några år sedan. Men trots hennes 22-åriga yrkeserfarenhet är vägen lång för att hon ska kunna arbeta som läkare i Sverige.

Hon har precis avslutat introduktionsutbildningen för läkare och sjuksköterskor från land utanför EU/EES på Sophiahemmets högskola. I januari diplomerades hon i Blå hallen i Stockholms stadshus.

– Det var en otrolig utbildning, jag saknar det redan. Det var en så härlig gemenskap, säger Naila Huseynova.

Under utbildningen lärde hon känna Soundarya Jaldu från Indien. Förutom att de båda bodde i Sollentuna och var läkare, insåg de snart att de hade ytterligare en gemensam nämnare – jobbcoachen Christel Zabell.

Lång väg till legitimation

Naila kom i kontakt med Christel från Coachbolaget för tre år sedan genom Sollentuna kommuns arbetsmarknadsenhet och Möjligheternas kontor. Kommunens satsning för att ge arbetssökande extra stöd startade för cirka sex år sedan, då politikerna upplevde att Arbetsförmedlingens insatser inte räckte till.

Det är oförskämt att be någon med hennes erfarenhet söka jobb som städare

Christel Zabell, jobbcoach

Naila hade fått höra av Arbetsförmedlingen att hon borde söka jobb som städare. Men genom Christel fick Naila stöd med CV, arbetssökande och att komma in i det svenska samhället. Hon fick en praktikplats på ett äldreboende har sedan jobbat som undersköterska inom vården samtidigt som hon studerat för att kunna fortsätta arbeta som läkare även i Sverige.

När Christel fick höra hur Naila hade blivit bemött på Arbetsförmedlingen blev hon upprörd.

– Naila har både läkarutbildning och specialistutbildning från sitt hemland. Hon har 22 års yrkeserfarenhet och har arbetat som gynekolog. Jag tycker det är rent ut sagt oförskämt att någon med hennes erfarenhet får höra från Arbetsförmedlingen att hon borde söka jobb som städare, säger Christel Zabell.

ANNONS

Soundarya och Naila tillsammans med coachen Christel Zabell.

Soundarya och Naila tillsammans med coachen Christel Zabell.

Läkarprov i höst

Liksom Naila fick Soundarya kontakt med Christel Zabell och hjälp att hitta praktikplats samtidigt som hon studerade.

Innan Soundarya kom till Sverige studerade hon till läkare, bland annat i Ukraina och hann jobba som allmänläkare i ungefär tre år innan hon flyttade till sin man i Sollentuna som också är från Indien och forskar på KTH. Nu fokuserar hon och Naila på det medicinska kunskapsprovet i september. Om de klarar det får de sin svenska läkarlegitimation och kan börja jobba som läkare i Sverige.

I Sverige är det patienten som har makten

Soundarya Jaldu

Det medicinska kunskapsprovet ska täcka hela kunskapsområdet från läkarprogrammet till AT och trots att de båda har både utbildning och arbetserfarenhet från sina hemland är det mycket att lära sig. Förutom språket som är det självklara hindret, är det lagarna i svensk sjukvård som skiljer sig mest enligt Soundarya som kommer från Hyderabad i Indien.

– Här är det till exempel patienten som har makten, så är det inte i Indien – där är det läkaren som bestämmer, men här måste man hela tiden fråga patienten. Det är viktigt att ha koll på vilka lagar som gäller helt enkelt, säger Soundarya Jaldu.

Fakta

Naila Huseynova 

Ålder: 52

Bor: Rotebro
Hemland: Azerbajdzjan
Läkarerfarenhet: Läkarutbildning samt specialistutbildning inom gynekologi. 22 år som yrkesverksam läkare.

Soundarya Jaldu

Ålder: 30
Bor: Tureberg
Hemland: Indien
Läkarerfarenhet: Läkarutbildning och tre års arbete som allmänläkare.