Snart lättare att bygga ut

Snickaren Rolf Sandström bygger ut en villa i Vallentuna.
Snickaren Rolf Sandström bygger ut en villa i Vallentuna.
Snart kan det bli fritt fram att bygga ut villan. Ett nytt lagförslag gör det enklare för villaägare att göra tillbyggnader som är mindre än 15 kvad­ratmeter.

– I dag är det onödigt krångligt, säger utredaren Lars Magnusson.

Sommarvärmen har nått Vallentuna och många villaägare passar på att snygga till sina villor. Någon bygger en carport, en annan lägger altan.

När Björn Larsson ville bygga ut sin villa med ett extra rum fick han betala 6 000 kronor för att få igenom ett bygglov hos kommunen.

– Vissa administrativa kostnader känns lite overkill. Det hade varit skönt att slippa vissa utgifter, säger han.

Han behövde bara vänta några veckor på att få bygglov, men känner andra som fått vänta betydligt längre.

– Jag har hört om dem som fått skicka sina papper flera gånger, fram och tillbaka. Det är svårt att veta exakt vilka krav som gäller, säger han.

Men snart kan det bli lättare för Vallentunas villaägare att bygga som de själva vill. Regeringen har tillsatt en utredning som nu föreslår att bygglov för tillbyggnader som är mindre än 15 kvadrat­meter ska slopas för villor. Det enda kravet är att den som bygger håller sig till den detaljplan som finns.

– I dag är det onödigt krångligt, säger regeringens bostadsutredare Lars Magnusson.

Enligt honom lägger kommunernas tjänstemän i dag ner för mycket tid på småärenden.

– Det finns en gräns för hur mycket samhället lägger sig i. Vi vill flytta den gränsen lite, säger han.

Enligt Yvonne Fredriksson, bygglovschef i Vallentuna kommun, handlar 10 procent av deras ärenden om tillbyggnader som är mindre än 15 kvadratmeter. Hon gillar lagförslaget samtidigt som det väcker många frågor.

– Vilka krav kommer att ställas på brandsäkerheten? Hur ska man göra när grannar hamnar i bråk över byggen? Det kommer att krävas en massiv informationskampanj om det här går igenom, säger hon.

Yvonne Fredriksson tror att det här kan betyda att fler bygger ut. Men hon understryker samtidigt att de flesta förslag blir verklighet redan i dag.

Lagen måste, enligt henne, bli mycket tydlig. Om den misstolkas kan det öppna upp för fuskbyggare och olovliga byggen.

– Det är alltid villaägaren som äger ansvaret för om det blir fel vid en tillbyggnad. Om man släpper på bygglovsreglerna blir det lättare för fuskbyggare att utnyttja reglerna och i slutändan är det villa­ägaren som drabbas, säger hon.

Fakta

Takkupor och extrarum tillåts

Plan- och bygglagen (PBL) kräver vanligtvis bygglov för nybyggnad eller tillbyggnad av villor.

Enligt ett nytt lagförslag ska reglerna bli mindre strikta.

Exempel på sådant som skulle kunna byggas med det nya lagförslaget är takkupor, mindre utbyggnader upp till 15 kvadratmeter på villan eller fritidshuset eller inredning av en bostad i befintlig villa.

Källa: Boverket