Snart öppnar ännu fler restauranger

Köksmästaren Nour Ibrahim och krögaren Fuat Kino bryter ny mark när de öppnar Tenstas första irländska pub och sportbar Limerick.
Köksmästaren Nour Ibrahim och krögaren Fuat Kino bryter ny mark när de öppnar Tenstas första irländska pub och sportbar Limerick.
Stockholm blir allt krogtätare, och Tensta-Rinkeby hänger med.

På fredagen smygöppnade Tenstas första ­irländska pub.

De senaste åren har antalet restauranger ökat kraftigt i Stockholm. På Östermalm har till exempel serveringstillstånden ökat från 162 stycken 2011 till 265 i år.

Men även i ytterstan och kranskommunerna märks en liknande utveckling. Lokaltidningen Mitt i kunde i förra veckan berätta att Täby hade fått 32 nya restauranger under de senaste tio åren.

Enligt ny statistik från branschorganisationen Visita har restaurangbranschens sammanlagda omsättning i Stockholms stad fördubblats under de senaste tio åren, medan antalet anställda har ökat med 70 procent.

På södra Järvafältet har man hittills inte kunnat märka samma snabba utvecklingstakt. I Spånga-Tensta finns för närvarande 12 serveringstillstånd, en siffra som har varit i stort sett oförändrad sedan 1997. I Rinkeby-Kista finns 37 tillstånd, vilket också länge har varit densamma.

Men tiderna förändras. Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har rapporterat kommer stjärnkrögarna Melker Andersson och PG Nilsson inom kort att starta sin restaurang- och kockskola på nya Rinkebystråket, vars slogan för övrigt är ”1000 smaker”.

På stråket öppnar i höst bland annat en medelhavs- och turkisk restaurang, en malaysisk och en östafrikansk krog, och dessutom flera kaféer.

Även i Tensta centrum öppnas möjligheter för flera nya krogar i samband med renoveringen som Mitt i berättade om i förra veckan. Snart slår också den italienska gourmetrestaurangen Vissani, med hemlagad pasta och lokala råvaror, upp portarna.

i fredags fick Tensta också sin första irländska pub och sportbar, Limerick. Mitt i hälsade på just när personalen höll på med de sista förberedelserna i lokalen, som tidigare var en garnaffär.

– Vi har fått jättepositiv respons från folk som har gått förbi och undrat när vi ska öppna. Vi hoppas på fullt hus här när Sverige spelar mot Ryssland, säger krögaren Fuat Kino.

Puben i Tensta är hans tredje med samma namn, de andra två ligger på Drottninggatan respektive Södertälje. Inredningen är typiskt pubbig med grönmålade väggar, tv-skärmar och gamla böcker.

På menyn är det också mest traditionell pubmat.

– Det blir hemgjorda hamburgare av högrev och fish and chips, säger köksmästaren Nour Ibrahim.

Så småningom hoppas Fuat Kino att Limerick även ska kunna ha lunchservering och utöka personalen från dagens fyra anställda på vardagar och sex på helger.

Vi har fått jätte-positiv respons från folk som har gått förbi.Fuat Kino, krögare

Fakta

Nästan tusen nya krogar

År 2005 omsatte restaurangerna i Stockholms stad sammanlagt 10 922 000 kronor. 2014 hade den siffran ökat till 20 691 000 kronor.

Under samma tidsperiod har antalet restauranganställda i Stockholms stad ökat från 14 477 personer till 24 237.

Antalet restaurangenheter ökade från 2 611 till 3 590.

I hela landet växte restaurangnäringen med 3,9 procent bara under de första fyra månaderna av år 2015.

Källa: Visita