Snart öppnar nya Matmissionen

Johan Rindevall, tillförordnad verksamhetschef på Matmissionen.
Johan Rindevall, tillförordnad verksamhetschef på Matmissionen.
Billig mat, mindre spill och arbetsträning. Fördelarna med Matmissionen är många.

Men en dramatisk brand jämnade Matmissionen i Rågsved med marken.

På tisdag om en vecka öppnar butiken i Veddesta.

– Tänk att det här skulle ligga i en soptunna, säger Johan Rindevall och öppnar en flera kubik stor kartong full med mat.

Juice, nyponsoppa och kaffe. Mat som varken är för gammal eller något annat fel på, men som ändå inte kan säljas i vanliga butiker. På tisdag 27 september kommer du att kunna köpa den på Matmissionen i Veddesta.

I Sverige slängs varje år miljontals ton mat som hade kunnat användas. Och det är sällan, som många tror, på grund av att de blivit för gammal.

– I den gamla butiken var det inte korta bäst före-datum som var orsaken till att maten inte såldes, utan helt andra orsaker

I stället handlar det väldigt ofta om förpackningen, berättar Johan Rindevall, tillförordnad verksamhetschef på Matmissionen.

• Ibland råkade en vara i ett helt kolli skadas. Om en låda innehåller 16 flaskor olivolja och en flaska skadas kan inte de 15 andra säljas till butikerna.

• När tillverkarna byter design på förpackningen ratar kunderna den gamla i butiken.

• Efter högtiderna, som påsk och jul, finns massor med ätbara varor som har ”fel” epitet.

• Affärerna har ibland regler för att vissa av deras varor ska ha väldigt långt kvar till bäst före-datum och köper därför inte in vissa saker – trots att de går ut om flera veckor.

Den 8 december förra året slog Matmissionen upp portarna i Rågsved i södra Stockholm. Bakom butiken stod Stockholms stadsmission och livsmedelskoncernen Axfood. Syftet var flera:

• Personer i ekonomisk utsatthet kunde bli medlemmar och få handla till lägre priser. Vanliga kunder fick handla till ordinarie pris.

• Minska slöseriet med livsmedel genom att sälja fullt ätbar, men inte säljbar, mat.

• Låta personer som står långt ifrån arbetsmarknaden att arbetsträna.

Matmissionen blev snabbt en succé. Uppmärksamheten var stor och många kom och handlade.

Efter tre månader hade butiken 1200 medlemmar.

– Det är roliga siffror sett till att konceptet fungerar. Men om man tänker på varför, att det döljer sig andra saker bakom siffrorna, så är det inte lika roligt, säger Johan Rindevall.

Den 16 mars väcktes Johan Rindevall av ett samtal.

– Jag minns inte så mycket av själva morgonen, mer än att det var förskräckligt att se butiken i lågor.

Matmissionen brann ner till grunden i en förmodat anlagd brand. I dag har polisen lagt ner förundersökningen.

– Det var jobbigt att möta människor som först efter branden förstått vilken skillnad Matmissionen gjort för dem. Samtidigt – det tog inte en timma innan Axfood hörde av sig och sa att ”det här förändrar inget”, säger Johan Rindevall.

Direkt började arbetet med att hitta en ny lokal. Den i Rågsved var utbrunnen och jämnades med marken. I juni stod det klar att de hittat en ny – Willys gamla lokala i Veddesta köpcentrum.

Redan förra veckan gick det att ansöka om medlemskap och om en vecka öppnar butiken.

Johan Rindevall hoppas att både nya och gamla kunder hittar till butiken.

– Det viktigaste är inte var vi öppnar, utan att vi gör det. Målet är inte heller att det inte bara ska finnas en enda butik, utan flera runt om i Stockholm.

Fram till juni 2017 kommer Matmissionen att sälja lite rynkiga tomater och krockskadade juicepaket i Veddesta. Därefter går kontraktet ut eftersom Veddesta köpcentrum ska rivas och ge plats åt bostäder.

– Vi vet inte var vi ska ta vägen sedan, vi tittar från norr till söder, från öst till väst, säger Johan Rindevall.

Varje person slänger 100 kilo om året

Matsvinnet orsakar 50 procent av Sveriges övergödning.

20-25 procent av Sveriges klimatpåverkan orsakas av matsvinn.

Av alla mat som produceras slängs mellan 10 och 50 procent beroende på typ av livsmedel.

Det är både matproducenter, tillverkare, grossister, leverantörer, butiker, restauranger, storkök och hushåll som slänger.

Hushållen slänger mest – 74 kilo per person plus 26 kilo flytande livsmedel.

Undersökningar visar att de flesta tror att de inte slänger något alls.

Så kan du minska ditt matsvinn

• Planera dina inköp. Köp inte mer än du behöver.

• Åt upp i tid, har rutiner för att inte glömma bort mat i kulen.

• Förvara maten rätt.

• Frys in mat som du vill spara.

• Släng inte mat som passerat bäst före-datum. Smaka och lukta i stället.

• Ta vara på resterna – laga nya rätter eller frys in.