Snart slår polisstationen igen

Snart stängs stationen för gott.
Snart stängs stationen för gott.
Polisstationen i centrala Kungsängen ska stängas. Den 31 maj slår dörrarna igen för gott - men det ska inte drabba medborgarna.

– Vi är väl medvetna om att det ligger ett starkt symbolvärde i det här. När man stänger den så stänger man en polisstation. Men vi menar att vi kan ge samma samhällsservice utan att vara bundna vid den lokalen, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.

De senaste åren har lokalen i Kungsängen framför allt tjänat som reception en eftermiddag i veckan. Någon polis i yttre tjänst har inte funnits där sedan 2014. Istället har de utgått ifrån Sollentuna – men kommer så småningom att flytta till Jakobsberg.

– Vi ska inte ha lokaler som vi betalar för men inte nyttjar, säger Jörgen Karlsson som är lokalpolisområdeschef för Järfälla och Upplands-Bro.

Polisstationen i Kungsängen har stängt varje år inför sommaren, men den här gången kommer den inte att öppnas igen. Receptionsverksamheten kommer dock att finnas kvar i Upplands-Bro, men i annan form.

– Tillsammans med kommunen ska vi skapa kontaktpunkter, det som ibland kallas medborgarkontor. Vi kommer alltså att göra en samlokalisering i någon form med kommunen. Det pågår ett arbete för att komma fram till var, när och hur, säger Jörgen Karlsson.

Detta ska vara på plats efter sommaren och samma möjlighet att träffa polis, hämta blanketter och göra polisanmälan ska finnas. Därtill hoppas man på att det ska skapa ett mervärde.

– På orter där det här redan är igång upplever man en bättre effekt eftersom kommunen är en central samlingsplats. Det blir en ökad möjlighet att möta människor än att sitta på en station, säger kommunpolisen Magnus Nilsson.