Snart rullar food trucksen in i stan

Mat ur food truck.
Mat ur food truck.
Food trucks på Sundbybergs torg - det kan bli verklighet redan till sommaren.

Idag finns inga tillstånd för mobila matförsäljningsställen, såkallade food trucks, i Sundbyberg. De vagnar som rullat i staden har endast stått på privat mark.

Men nu har en utredning gjorts med målet att få både food trucks och food bikes till Sundbyberg.

– Det är väldigt populärt och finns i de flesta stora städer, det känns som en naturlig del av stadsbilden. Många vill ha lite variation, kanske äta vietnamesiskt ena dagen och italienskt andra, säger Markus Ek, stabschef på stadsmiljö- och tekniska förvaltningen.

Man har bland annat sneglat på Stockholm och Göteborg som båda ger tillstånd till rullande försäljning.

Stefan Bergström (C), kommunalråd med ansvar för stadsmiljön, är positiv. Han säger att trucksen kan vara på plats till sommaren och nämner Sundbybergs torg, Stationsgatan och eventuellt Rissne som lämpade platser.

– Det här är prioriterat för mig. Food trucks och food bikes skapar både folkliv och trygghet när det finns strömmar av människor. Sedan är det upp till entreprenörerna att täcka de behov som finns, säger Stefan Bergström.

Nu ska bland annat villkor och parkeringsavgift för vagnarna fastställas. Idag finns en ordningsföreskrift i Sundbyberg som knölar till det. Enligt den får ambulerande försäljning inte äga rum i de centrala delarna, men dessa regler ska ses över.

Beslut om food trucks och food bikes ska tas i nämnden i början av maj och senare i fullmäktige, de nya reglerna förväntas gälla från 1 juli 2016.