Stadens feriejobb kan i dagsläget sökas av unga mellan 16 och 19 år. Behovet av sysselsättning kan dock börja redan tidigare än så, menar de styrande politikerna.
Nyligen klubbade man därför igenom ett pilotprojekt, där unga som bor i Järva eller Enskede-Årsta-Vantör och som bedöms vara så kallat socialt utsatta, ska få börja feriejobba redan vid 14 års ålder.
– Vi behöver fler insatser för unga med olika slags problematik. Sommarlovet är långt. Det här blir en kompletterande insats där man tidigt får chans att öva på att ta ansvar, bygga kontaktnät och ha en värdefull sysselsättning, säger arbetsmarknadsborgarråd Emilia Bjuggren (S).
Bra område att testa
Förhoppningen var från början att påbörja satsningen redan i år, men på grund av pågående avtalsförhandlingar drar det ut på tiden. I stället ska den sjösättas nästa sommar.
Runt tio ungdomar per område kommer arbeta under en treveckorsperiod, med en tydlig handledning och plan från stadens sida.
– Anledningen till att Järva är ett av områdena där det här testas är att vi redan har en fantastisk, inarbetad feriejobbsstruktur på plats. Förra året fick alla som sökte ett sommarjobb jobba. Det är lätt att göra piloten där och se hur det går. Dessutom behövs insatsen på platsen, säger Emilia Bjuggren.
Emilia Bjuggren (S), arbetsmarknadsborgarråd Stockholms stad.
Klara B Orreteg
Socialtjänsten väljer
Vilka ungdomar som kommer få delta i projektet bestäms av socialtjänsten i respektive område. Emilia Bjuggren beskriver det både som ett verktyg för att nå ungdomar som riskerar att hamna snett, men också för att nå ungdomar med annan social problematik.
– Socialt utsatta är en bred definition, men det handlar mestadels om ungdomar som riskerar att dras in i kriminalitet och gängvåld, eller ungdomar som är hemmasittare och kanske har hög skolfrånvaro exempelvis. De som har störst behov av att komma ut och möta verkligheten, helt enkelt.
Vad ungdomarna kommer få jobba med är inte helt spikat, men det mest troliga är att de hamnar inom äldreomsorg, barnskötsel eller parkskötsel.
– Men vi har massor av olika verksamheter inom staden, så det återstår att se. Eftersom vi har ett år på oss att förbereda kommer vi göra allt för att hitta en riktigt bra lösning. Klart är i alla fall att de kommer få feriejobbslön, några rader på cv:t och bra erfarenheter.
"Lite tidigt"
Ute i Järva tycker tonåringar Mitt i träffar olika om pilotprojektet. Som av en händelse träffar vi bland annat 15-åriga Ayla Cvrk vid Spånga centrum. Hon är på väg att skriva på några sista papper inför sommarjobbet som kollo-ledare hon fått i Järva.
– Jag tycker 14 låter lite tidigt, man kommer ju arbeta hela livet sedan och jag vet inte hur redo alla är i den åldern att ta ansvar för ett sommarjobb.
Hon och jämnåriga kompisen Rana Guler är båda intresserade av att jobba med människor och barn när de blir äldre. Rana håller med Ayla om att 14 är tidigt.
– Det känns inte som att alla 14-åringar är mogna för ett sommarjobb. Däremot tycker jag det är bra att möjligheten finns för de som är motiverade till det, säger Rana.
15-åringarna Ayla Cvrk och Rana Guler från Spånga tycker 14 är lite väl tidigt för kommunalt sommarjobb – men nästa år testas det inom Järvas stadsdelsförvaltning.
Filip Magnusson
Rapport ratar stadens jobb
För ett tag sedan släpptes en rapport där Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiskt utvärdering, IFAU, hade gjort en sammanställning av Stockholms stads feriejobbsprogram mellan 2012 och 2018.
Personerna bakom rapporten pekade på starka samband mellan att ha haft ett sommarjobb via staden och lägre inkomster i framtiden.
För 20–23-åringar, beskrivs effekterna av att ha haft ett sommarjobb via staden som "betydande och negativa", enligt rapporten. I gruppen var den negativa effekten av att ha haft ett sommarjobb runt 10 000 kronor, eller cirka 8,5 procent, lägre per år, jämfört med medelinkomsten.
De som fick kommunala sommarjobb arbetade fram till 23 års ålder oftare i offentlig sektor. De jobbade även oftare deltid, och med mindre kvalificerade arbetsuppgifter.
Björn Tyrefors är lektor i nationalekonomi på Handelshögskolan och är forskare vid Institutet för näringslivsforskning och som tillsammans med Daniel Knutsson vid Örebro universitet står bakom rapporten.
– Det är bättre att använda mer pengar på de socioekonomisk svaga och mindre på de relativt starka. För de relativt socioekonomiskt starka ungdomarna verkar programmet vara skadligt, säger Björn Tyrefors.
Så när till exempel Järva nu prioriteras så tycker ni det är helt rätt?
– Ja, vi har också förordat att man ska rikta sig mot socioekonomiskt svagare grupper i stället. I USA har man sett önskvärda effekter på denna grupp i form av läge kriminalitet, dock inte så mycket på arbetsmarknaden. Men det kan man ju ta reda på nu. Jag hade gladeligen deltagit i sätta upp en sån utvärdering.
Björn Tyrefors, lektor i nationalekonomi på Handelshögskolan och forskare vid Institutet för näringslivsforskning, IFN.
Jessica Oscarsson
Emilia Bjuggren säger att det svårt att dra ordentliga slutsatser av rapporten.
– De tittade på ungdomar med normalgoda förutsättningar, och bara på de första åren efter gymnasiet. Det är svårt att dra slutsatser – vad hade hänt om de inte fått något jobb alls? Vi vet att fler av de unga som haft jobb inom staden sökte sig till offentlig sektor, och tyvärr är löneläget är lägre där. Det är en utmaning i sig som vi också måste jobba med.
Hoppas etableras
Om projektet bedöms vara lyckat är förhoppningen att 14- och 15-åringar som bedöms vara socialt utsatta ska kunna fortsätta söka feriejobb framöver.
– Vi kommer göra en utvärdering och hoppas på att vi ser alla de här positiva effekterna som vi tror att vi kommer göra. Blir det så kommer vi gå vidare och implementera arbetssättet i våra verksamheter ordentligt, säger Emilia Bjuggren.
Ungdomarna kommenterar
Vad tycker ungdomarna själva då? Mitt i åkte till Spånga, som hör till Järva stadsdelsområde, för att höra efter.
Är 14 en bra åldersgräns för sommarjobb?
Kevin Demeter, 14, Spånga:
– Ja, det tycker jag absolut! Som 14-åringar är man redo göra vissa val. De flesta andra ungdomar som sommarjobbat tycker det är kul vad jag hört. Jag har redan extrajobbat inom kafé och foodtruck som vi driver inom familjen.
– Vi säljer langos på festivaler och marknader och jag tycker det jobbet är jättekul. Men jag skulle vilja testa jobba som fritidsledare eller på kollo också.
Walter Kraft, 13, Spånga:
– Ja, det tycker jag. Jag menar, man använder 1177 och annat som 14-åring och man behöver dessutom extrapengar. Bara man ska bort till Coop här borta så vet du att det kommer kosta dig en slant. Sedan är det kanon för CV:t att ha haft något sommarjobb om man till exempel vill jobba på Gröna lund som många vill.
Vincent Seremet, 13, Spånga:
– Ja, jag tycker man är redo då. Ju förr desto bättre så man lär sig. Jag skulle till exempel vilja testa sommarjobba på restaurang och ta emot kunder. Sedan är det ju kanon att veta att det är ens eget slit som fixat pengar.