ANNONS

Ett steg framåt för omstritt bygge

Så här ser en skiss ut för de planerade husen mellan Nyängsvägen och Grundläggarvägen.
Så här ser en skiss ut för de planerade husen mellan Nyängsvägen och Grundläggarvägen.
120 lägenheter i sammanlagt tolv hus ska byggas vid Västerled i närheten av Stora Mossens idrottsplats. 100-tals namnunderskrifter har samlats in i protest mot förslaget. I dag onsdags godkände kommunstyrelsen ett exploateringsavtal.
ANNONS

Förslaget om att bebygga två områden i direkt anslutning till Västerled kom upp redan 2008. Av olika skäl har projektet försenats men onsdags godkände kommunstyrelsen exploateringsavtal med företagen Byggnads AB Abacus och Viktor Hanson Fastigheter AB. Företagen vill bygga åtta hus med cirka 80 lägenheter på Västerled och Nyängsvägen. Avtalen innefattar också fyra hus med 40 lägenheter på Västerled och Koltrastvägen.

I den västra delen planeras för 3- till 4-våningshus. I den östra delen blir det tvåvåningshus med inredda vindar som i stilen ska harmoniera med befintliga hus kring Västerledstorget. Alla lägenheter ska säljas som bostadsrätter och tomtförsäljningen väntas inbringa 179 miljoner kronor i intäkter till Stockholms stad.

Allmänheten skickade in 53 yttranden när förslaget var ute på plansamråd. I fyra skrivelser ingick listor med totalt 800 namnunderskrifter.

En invånare skrev att byggnaderna kraftigt avviker från trädgårdsstadens karaktär och ger en orimlig trafikbelastning på Koltrastvägen. 348 namn skrev under den protesten.

248 personer skrev under en skrivelse som också reste kritik mot att bygget skulle leda till ökade trafikköer och försämrad miljö. Många är kritiska mot att orörd parkmark tas i bruk. Kritiken ledde till att stadsbyggnadsnämnden strök delar av förslaget, bland annat hus som skulle byggts intill idrottsplatsen.

För att skapa parkeringsplatser planeras för nya underjordiska parkeringsgarage vid både Grundläggarvägen och Koltrastvägen.

Josa Lundbäck är vd på Abacus Bostad AB och har varit med och tagit fram projektet.

– Vi möter protester nästan var vi än bygger i Stockholm. Om man redan har sitt boende värnar man de kvaliteter som är runt sitt boende. Vi anser att det här är jättefina hus som är väl anpassade till områdets karaktär, säger han.

Detaljplaneförslaget har varit ute på samråd men är ännu inte antagen av stadsbyggnadsnämnden. Det blir den först efter att kommunstyrelsen och kommunfullmäktige godkänt exploateringsavtalet.

ANNONS

Det blir svårt att i detta skede kunna ändra något i detaljplanen, medger Cecilia Obermüller (MP) som både är ordförande i Bromma stadsdelsnämnd och ledamot i stadsbyggnadsnämnden.

– Det går alltid att påverka man mycket låses fast genom exploateringsavtalet och det tycker jag är ett dilemma.

Cecilia Obermüller tycker inte att husen är anpassade till karaktären kring Västerled.

– Jag är tveksam till volymen och utformningen av båda delarna av projektet. Det måste vara något som är bättre anpassat till den kringliggande miljön. Då skapar man mer acceptans för projektet från dem som bor i närheten, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Bromma direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.