Snart slipper de äta i klassrummet

41 års väntan är över. Snart slipper eleverna på Neptuniskolan äta i klassrummen. ”Det vore trevligare med en matsal, så man slipper kladda på böckerna, säger Tilde i klass 4AB.
41 års väntan är över. Snart slipper eleverna på Neptuniskolan äta i klassrummen. ”Det vore trevligare med en matsal, så man slipper kladda på böckerna, säger Tilde i klass 4AB.
Eleverna på Neptuniskolan i Skälby är ensamma i Järfälla om att äta i klassrummen. Skolan har ingen matsal. Så har det varit sedan 1974.

Men nu är det klart – en ny matsal ska byggas.

I ett långt pärlband lämnar eleverna i 4AB sitt klassrum på Neptuniskolan i Skälby och sätter kurs mot fritidslokalen där dagens lunch, kycklinggryta samt ett vegetariskt alternativ, dukats upp.

De svänger tvärt in till vänster och girar i en halvcirkel runt hörnet. Det är viktigt att komma perfekt in på tallrikarna och besticken. Risken är annars överhängande för kollisioner med de nya förskoleklassarna som vingligt balanserar brickor på väg mot den provisoriska ”matdel” som iordningställts för dem som har sina lektioner i den avlägset belägna paviljongen. Dit är det för långt att trava med matbrickorna.

– Det är en enorm logistik för att allt ska klaffa och det gäller att alla följer rutinerna och går åt rätt håll, annars blir det kaos, säger skolans rektor Lena Hagström.

Skolan byggdes 1974. Utan matsal. De senaste åtta åren har en tillbyggnad diskuterats i omgångar. Många byggherrar har varit involverade, men kommunen har sagt nej i sista minuten.

– Nu är vi jätteglada att det äntligen blir av. Mig veterligen så är vi den enda skolan i kommunen utan matsal, säger Lena Hagström.

I dag kommer maten i värmeskåp från Björkebyskolan och ställs i ordning i Neptuniskolans mottagningskök. Kökspersonalen har en massa olika specialkoster att hantera och förvara.

– Egentligen går det inte. Det är för lite yta och för lite plats, ändå går det, säger Mia i köket.

Eleverna i 4AB är rutinerade och tar sig kvickt igenom matsystemet. Rasmus ställer ner matbrickan på sin bänk och börjar äta.

– Det är tråkigt att äta i klassrummet. Man ser inte vilka andra som är i skolan, säger han.

Några fördelar med att äta i klassrummet kommer han inte på.

Inte klasskompisen Tilde heller.

– En matsal vore bra, så att man slipper kladda ner böckerna, säger hon.

Med start i höst byggs Neptuniskolan ut med en 1 500 kvadratmeter stor tillbyggnad i två plan och förses med matsal och ett tillagningskök. Bygget beräknas vara klart i januari 2017.

– När jag besökte skolan för två år sedan trodde jag inte ens att det fanns skolor utan matsalar. Du och jag är måna om att ha en bra arbetsmiljö. Det är kanske ännu viktigare för våra barn. Vi har även dragit i gång en satsning på att rusta upp skoltoaletterna, säger kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

Det är en enorm logistik för att allt ska klaffa.lena hagström, rektor

Fakta

Fler skolsatsningar på gång

Järfälla satsar på skolan för att möta befolkningstillväxten på 1 700–1 800 personer årligen.

Herrestaskolan, en ny F–5-skola, i Barkarbystaden står klar i januari 2016 och en ny F–9-skola i området är på gång.

Ulvsättraskolan, Olovslundsskolan och Neptuniskolan utökas med tillbyggnader.

Kvarnskolan byggs om från gymnasie- till grundskola.

Paviljongerna på Iljansboda­skolan, Aspnässkolan och Nibble­skolan byggs om till permanent standard.