Min lokala hjälte

Snart slut med gratisparkering i Traneberg

Minskad trängsel på gatorna är ett av stadens uttalade mål med att införa parkeringsavgifter här i Traneberg och på andra ställen.
Minskad trängsel på gatorna är ett av stadens uttalade mål med att införa parkeringsavgifter här i Traneberg och på andra ställen.
Snart kostar det 10 kronor i timmen att parkera dagtid på vardagar på gatorna i Traneberg. Det är ett av områdena där Stockholms stad i höst skyltar om för nya parkeringsregler.

I juni berättade Mitt i Bromma att stadens nya parkeringsstrategi och nu börjar den bli verklighet.

–Vi har möjlighet att börja skylta från den 1 september. Avgiften gäller från det att skyltarna kommer upp. Så det gäller att ha lite koll, säger Josefine Weinberg, på trafikkontoret.

Det kommer att kosta 10 kronor i timmen mellan klockan 07-19 på vardagar och 11-17 på lördagar. Dessutom införs boendeparkering.

Först ut är Ekhagen. Därefter fortsätter trafikkontoret skyltningen i Traneberg och sedan på Stora Essingen.

– Jag tror att vi kommer att hinna med alla tre områdena under hösten, säger Josefine Weinberg.

Syftet med de nya reglerna och avgifterna är att frigöra parkeringsplatser och få bort bilarna från gatan.

– Vi har fått ett politiskt uppdrag. Det handlar om att öka framkomligheten på Stockholms gator och öka omsättningen på parkeringsplatser både i innerstan och ytterstan, säger Josefine Weinberg.

De förlängda avgiftstiderna kommer att gälla även i innerstan. Där höjs också boendeparkeringen från 900 kronor i månaden till 1 100 konor i månaden. Den nya högre avgiften börjar gälla nu i september.

Alla områden i taxeområde 4 kommer dock inte att få boendeparkering. Minneberg är undantaget, liksom Annedal och kommande bebyggelse i Ulvsunda i taxeoråde 5.

– Vi har gjort bedömningen att den parkering som finns på fastighetsmark ska räcka och i de nya områdena ska man ta med det i planeringen säger Josefin Weinberg.

I Traneberg tillhör taxeområde 4 och där blir avgiften för boendeparkering 500 kronor i månaden.

I taxeområde 5 börjar omskyltningen 2018 och där ingår stora delar av Bromma liksom delar av Söderort. Då kommer det att kosta 5 kronor i timmen dagtid att parkera i till exempel Åkeshov, Abrahamsberg, Riksby, Mariehäll samt stadsdelarna längs Nockebybanan. Här kan du läsa mer om de nya parkeringsreglerna.