Snart slut på gratisparkering

Snart är det slut med att gratisparkera. Trafiknämnden föreslår att p-avgifter införs i närförort där det i dag till största delen är avgiftsfritt.

Förslaget till ny parkeringsplan och ny parkeringsstrategi presenterades under en presskonferens idag, måndag. I förslaget föreslås att boendeparkering och p-avgifter införs i närförorten. Första steget i söderort är Årsta och Hammarby. Mellan 2016 och 2018 är det tänkt att avgifter ska införas i Hägersten-Liljeholmen, där det i närförortsstadsdelar som Aspudden, Kransen, Liljeholmen och Västberga kommer att kosta 10 kronor/ timmen på vardagar. Där föreslås avgiften för boendeparkering bli 500 kronor. Övriga Hägersten hamnar i en annan zon och kommer, om detta beslutas, att kosta 5 kronor per timme medan boendeparkering hamnar på 300 kronor i månaden. I Solberga kan parkeringsavgifter bli aktuella efter tre år, och i övriga Älvsjö inom fem till åtta år.

– Närförorten blir mer stadslik och vi måste göra något åt att reglera detta, sa trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Trafiknämnden fattar beslut om den nya parkeringsplanen den 10 december. Sedan ska den ut på remiss till över hundra instanser. När alla synpunkter så småningom har sammanställts kan ett färdigt förslag vara klart i april och beslut kan tas av kommunfullmäktige i juni.