Snart slutrökt på Järfällas uteserveringar

Rökbförbud Järfälla, Jakobsberg. Wadah Hamid, 28, Jakobsberg
Wadah Hamid, 28, tycker att kommunen borde sätta upp rökhytter på torget i Jakobsberg.
Den 1 juli börjar det nya rökförbudet gälla. Det innebär att man inte längre får röka på allmänna platser som uteserveringar, lekplatser, tågperronger, busshållplatser och entréer.
– Jag tror att runt 80 procent av gästerna på uteserveringen är rökare. Det kommer så klart påverka vår verksamhet när de inte får röka där längre, säger Simon Antar, chef för Sans Rival Konditori.

Utanför Wayne’s Coffee på Jakobsbergs torg står Wadah Hamid, 28, och röker. Han är positiv till att man inte får röka på perrongerna.  På torget i Jakobsberg tycker han att kommunen borde sätta upp rökhytter.

Då blir det tydligt var man kan röka utan att störa andra. Kerstin Karlsson, 58, som sitter och röker på en uteservering tycker att beslutet är bra men funderar på hur det ska gå till i praktiken.

– Vem ska hålla koll på oss rökare om vi tänder en cigg på uteserveringen? Polisen har ju knappast tid och det är ju inte bra om allmänheten ska ta det ansvaret.

Kroggäster uppmanas anmäla varandra

För krögare innebär rökförbudet att de måste ta bort askkoppar och informera gäster om de nya reglerna. De måste också se till att gäster inte ställer sig vid krogentrén och röker.

Länsstyrelsen vägleder landets kommuner inför förbudet och har redan stött på svårigheter.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen till SVT.

Rökfria entréer – ägarens ansvar

Simon Antar, chef för Sans Rival Konditori i Jakobsbergs centrum, tror att förbudet kommer att påverka verksamheten negativt.

Rökbförbud Järfälla, Jakobsberg. Simon Antar, Chef på Sans Rival Konditori, Jakobsbergs centrum

Simon Antar på Sans Rival Konditori tror förbudet kommer påverka verksamheten negativt. Foto: Christian Lärk

– Jag tror att runt 80 procent av gästerna på uteserveringen är rökare. Det kommer så klart påverka vår verksamhet när de inte får röka där längre, säger han.

Han har ringt till kommunen och frågat vart han ska hänvisa sina rökande gäster men tycker inte att att han har fått några klara besked.

– Våra gäster undrar var de kommer att få röka efter 1 juli – vad ska jag svara? När jag ringde kommunen fick jag ju inga svar.

Fakta

Rökförbudets historia

  • 1993 Förbud mot rökning på arbetsplatser
  • 1994 Skolgårdarnas rökrutor försvann
  • 2000 SJ inför rökförbud på alla X2000-tåg
  • 2005 Förbud mot rökning inomhus på krogen
  • 2015 Förbjudet att röka på tunnelbanans utomhusperronger
  • 2019 Uteserveringar, lekplatser, busshållplatser, idrottsplatser och tågperronger blir rökfria