ANNONS

Snart smäller det vid Käppalaverket

Snart väntar ett halvår av sprängningar för de boende nära Käppalaverket.

Anläggningen ska byggas ut för 300 miljoner kronor.
ANNONS

En ny rötkammare och en ny anläggning för högflödesrening ska byggas på Käppalaverket. Först väntar sprängningar i fyra till sex månader och därefter ytterligare ett år av byggarbeten.

– Det kommer att bli en stor byggarbetsplats inne på vårt område. Vi gör allt vi kan för att minimera störningar, men det kommer att påverka närmiljön, särskilt under sprängningsperioden, säger Käppalaförbundets kommunikationschef Susanne Carlberg .

I rötkammaren hamnar allt slam för att brytas ner och bli biogas. Anläggningen för högflödesrening ska kunna ta hand om stora mängder avloppsvatten.

Någon sådan finns inte på Käppalaverket i dag vilket innebär att man ibland tvingas släppa ut avloppsvatten som inte genomgått alla steg i reningsprocessen och därmed innehåller större mängd kväve och fosfor. De senaste tio åren har det hänt vid ett tiotal tillfällen, senast den 18 maj i år.

– När det regnar mycket i alla våra kommuner, eller när det är mycket snösmältning, får vi in väldigt mycket vatten. Då kan vi ha svårt att hantera mängden och släpper i vissa fall ut grovrenat vatten. Det händer väldigt sällan och med den nya anläggningen undviker vi det helt, säger Susanne Carlberg.

Arbetet har blivit något försenat och man räknar med att komma igång med sprängningarna tidigast i mitten av november. Allt beräknas vara klart i mitten av 2017.

– Det här är ett stort och viktigt projekt som gör att vi kan fortsätta ha en effektiv och miljömässigt bra verksamhet. Vi vill kunna växa, och bli ännu vassare, säger Susanne Carlberg.

Fakta

Avloppsvattnet renas här

Käppalaverket har redan två rötkammare men i takt med att befolkningsmängden växer i upptagningsområdet behövs ytterligare en.

I dag renar verket avloppsvatten från mer än en halv miljon människor i elva kommuner.

Dessutom planerar man att ta emot avloppsvatten från ytterligare två kommuner, Österåker och Vaxholm, tidigast år 2020.

Källa: Käppalaförbundet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.