Snart spirar det i Bellevueparken

Här blir snart betydligt mer gemytligt, när föreningen Norrmalmsodlarna tar platsen i besittning. Den som är intresserad av att odla i Bellevueparken kan gå in på hemsidan www.bellevuefarm.se eller mejla till info@bellevuefarm.se.
Här blir snart betydligt mer gemytligt, när föreningen Norrmalmsodlarna tar platsen i besittning. Den som är intresserad av att odla i Bellevueparken kan gå in på hemsidan www.bellevuefarm.se eller mejla till info@bellevuefarm.se.
Grönkål i stadsodlingen i Tessinparken.
Grönkål i stadsodlingen i Tessinparken.
Odlingsexperten Ulrika Flodin Furås i sin egen stadsodling vid Zinkensdamm.
Odlingsexperten Ulrika Flodin Furås i sin egen stadsodling vid Zinkensdamm.
Vitlök är en av få växter som redan har börjat gro.
Vitlök är en av få växter som redan har börjat gro.
Vill du haka på odlartrenden? Då kan du vara med på den nya stadsodlingen i Bellevueparken.

– Vi behöver fler medlemmar för vi har stora visioner, säger Malin Lobell på Norrmalmsodlarna.

Stadsodling är en global trend som bara växer. Takodlingar anläggs i New York och i parisiska parker. På Söder och Östermalm finns redan flera stadsodlarprojekt, till exempel i Högalidsparken och i Norra Djurgårdsstaden.

På Norrmalm har man hittills inte märkt så mycket av rörelsen. Det är svårt att hitta bra platser i vår tätt bebyggda stadsdel.

Men i vår öppnar en stadsodling. Stadsdelsförvaltningen har upplåtit mark i Bellevueparken till föreningen Norrmalmsodlarna. Nu håller man som bäst på och planerar säsongen.

– Vi träffas på Studiefrämjandet på Norrtullsgatan varannan tisdag, säger Malin Lobell.

– Vi har precis fått upp en skissartad hemsida och kan börja ta emot medlemmar.

Själv är hon konstnär, trädgårdsmästare och en av initiativtagarna till nätverket Stadsodling Stockholm. Tillsammans med några andra stadsodlaraktivister har hon nu grundat föreningen Norrmalmsodlarna.

Stadsodlingen i Bellevue­parken är tänkt att fylla en mängd behov. Att få egen närproducerad mat, sprida kunskap om odling och bidra till biologisk mångfald i Nationalstadsparken.

– Vi vill pusha för tillsammansodling, säger Malin Lobell. Det är lättare att klara av för hektiska storstadsmänniskor. Det är fint att få träffas och inte behöva göra allt själv.

När projektet blev känt i höstas anmälde cirka 25 personer intresse.

– Sedan är det en annan sak hur många som verkligen dyker upp. Vi är i fasen att börja gå ut till allmänheten, skolor och förskolor.

Nu behövs folk som kan sköta odlingen.

– Vi har stora visioner och vill anlägga en skogsträdgård med perenna grönsaker, bärbuskar och fruktträd. Det blir basen men vi ska även ha odlingslådor för ettåriga grönsaker.

En skogsträdgård liknar naturen. Här står grödor kvar från år till år. Jorden täcks av växter, löv och hö, och ingen rensning krävs.

– Odlingen är grunden men vi kan också ordna föreläsningar och workshops, bygga insektshotell och ha kompost. Och vi vill ha kafé och skördefester för att få in intäkter. Men stadsdelen vill se att vi kommer i gång innan vi söker bygglov för det.

Medlemmar behöver inte binda upp sig, utan gör vad de förmår. Frågan är hur flitigt det kommer att odlas i maj. För när vårbruket är som mest intensivt har många av oss samtidigt andra åtaganden. Risken kanske är att närvaron sjunker då?

– Absolut, säger Malin Lobell. Men när vi är på plats kan vi ha fasta arbetsdagar, till exempel tisdagar. Folk kan komma tillbaka när de fått mer tid. Och snart flyttar fler in i Hagastaden. Då kommer mer krafter.

Tröskeln är låg för att få vara med. Medlemsavgiften är 300 kronor per säsong, för familjer 400.

– En del har mycket tid, andra kommer mer sällan. När vi blir fler kan vi ha arbetsgrupper där man får göra det man är mest intresserad av. Man gör vad man kan.

Fakta

Så gör du om du vill starta en stadsodling

Fyra steg för dig som vill starta en stadsodling:

1. Föreslå och rita ut din plats på en karta och kontakta stadsdelsförvaltningen för att få ett förhandsbesked om platsen är tillgänglig.

2. Samla ihop några personer som är intresserade av stadsodling, och bilda en förening.

3. Gör en beskrivning över hur många pallar eller kvadratmeter ni behöver för odlingen, rita på en karta vilken plats ni önskar odla på, gör en lista på medlemmar och kontaktperson i gruppen. Meddela också ungefär vad ni planerar att plantera.

4. E-posta uppgifterna till stadsdelsförvaltningen och teckna ett brukaravtal för er stadsodling.