ANNONS

Snart sprängs det för tunnelborren

Bergrummet ligger intill Annebergs transformatorstation och kommer att fungera som förvarings- och lastplats åt projekten inom Stockholms Ström.
Bergrummet ligger intill Annebergs transformatorstation och kommer att fungera som förvarings- och lastplats åt projekten inom Stockholms Ström.
Med borr och sprängmedel ska det lilla bergrummet vid Anneberg förstoras. I berget blir det förvaring och lastplats.

Men här börjar också borrandet av kabeltunneln som kan påverka många Danderydsbor.
ANNONS

Det lilla bergrummet som ligger intill Annebergs transformatorstation är vattenfyllt och i det finns i dag bara en nedlagd sandsilo.

Men snart ska det bli ändring på det. Som en del i det mycket omfattande projektet Stockholms ström kommer bergrummetatt sprängas upp och förstoras.

– Det här bergrummet ligger bra till och ska fungera som skydd åt vår kabelutrustning. Tanken är också att vi ska kunna använda det för att minimera störningarna från lastbilar som kommer att kunna lasta om inne i berget, säger Anthon Samuelsson, projektledare vid Svenska kraftnät.

Går allt enligt planen kommer Svenska kraftnät påbörja etablering i området någon gång under augusti, för att i september påbörja sprängningen.

– Det är ett förhållandevis litet projekt men som har sina utmaningar och är ganska tekniskt komplicerat. Att spränga i berget gör att man behöver känna till dess egenskaper, säger Anthon Samuelsson.

Enligt Anthon Samuelsson går det inte att utesluta att någon kommer att störas av arbetet, trots att området ligger relativt avskilt.

– Men vi kommer att ha ett informationsmöte innan bygget drar igång och det kommer att finnas en telefontjänst, samt en sms-tjänst när det pågår sprängning som man kan anmäla sig till och sedan få utskick.

Vattnet som finns i bergrummet kommer, efter rening, att användas till att återskapa en utdikad våtmark i Rinkebyskogen.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare har tidigare berättat om den kabeltunnel som ska borras fram mellan stationerna Anneberg och Skanstull, som är en annan del i Stockholms Ström. Borren kommer att börja sin resa i bergrummet i Anneberg och sedan fortsätta förbi Danderyd kyrka, Mörby centrum, och sjukhuset för att till sist nå ändhållplatsen vid södra Hammarbyhamnen.

ANNONS

Under borrandet kan totalt cirka tusen villaägare, bostadsrättsföreningar och företag i kommunen komma att påverkas.

– Det är svårt att säga exakt hur. Men i och med borren rör sig framåt med 100 meter i veckan så kommer det förhoppningsvis vara under en ganska begränsad tid för den enskilde, säger Anthon Samuelsson.

Det finns även planer från Svenskt kraftnät att tillhandahålla tillfälligt boende till dem som kan påverkas av borrens framfart.

Om allt går som det ska är planen att tunnelbygget mellan Anneberg och Skanstull ska dra igång 2020.

Inom Stockholms Ström ingår även flera andra projekt, bland annat förbindelsen Danderyd–Järva, som togs i drift för två veckor sedan. Stockholm Ströms syfte är att förstärka elnätet i Stockholm genom att bygga nya elförbindelser och stationer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.