Snart står hela Nacka i blom

Vårblommornas tid är här. Under två veckor sätts 10 000 vårplantor i jorden i Nacka. Samtidigt väntas 30 000 redan planterade vårlökar slå ut.

Förra veckan och denna vecka planteras vårblommor ut på allmänna platser i Nacka, bland annat i 40 trafikrondeller

Under vintern har 10 000 plantor odlats fram i växthus i Nyckelviken, blommor som ska pryda parker och andra allmänna platser.

Vårblomstren består mestadels av penséer, men även en hel del förgätmigej. Dessutom satte entreprenören redan i oktober ut 30 000 lökar i de planteringsfat som står utplacerade på olika håll i Nacka, bland annat tulpan- och narcisslökar.

– De kommer upp under våren, säger Ewa Åkerlund vid kommunens park- och naturenhet.

Totalt kommer allmänheten att kunna glädjas åt 40 000 vårblommor.

Förra veckan planterades vårblommor exempelvis i rabatter i de centrala delarna av Nacka, mellan Nacka forum och McDonalds. Även i Boo planterades det för fullt under förra veckan, enligt Ewa Åkerlund. Och förberedelser för plantering pågick i Älta. Även allmänna platser som torget i Fisksätra och centrum i Älta kommer att prydas med vårblommor.

Flest blommor planteras ut runt Nacka forum och vid Nacka kyrka. Vid den senare beräknar Ewa Åkerlund att 3 500 plantor sätts ut.

Även mindre planteringar förekommer, som planteringen vid Nacka stadshus.

– Vi sätter ut blommor på platser där folk passerar mest, säger Ewa Åkerlund.

Vårblommorna planteras på återkommande platser år för år. Nytt för i år är att blommor troligen kommer att sättas ut i en ny rondell, Björknäs påfart.

När vårblommorna blommat ut, i slutet maj och början av juni, är det dags att plantera sommarblommor. Det blir 30 000 pelargoner, tagetes och begonia, bland annat.

Penséer – omtyckta vårblommor.