ANNONS

Snart startar bygget i parken

Det har varit många turer kring Rosenlundsparken på Södermalm.

Men i februari i år vann planen laga kraft – och snart påbörjas vad som ska bli ett nytt torg, en ny cykelbana och nya ­bostäder.
ANNONS

Förslaget att bygga bostäder i Rosenlundsparken mötte hårt motstånd när det kom i början av 2012. Protestlistor med 750 namnunderskrifter samlades in, och de flesta var kritiska mot att det skulle byggas bostäder på parkmark. Under hösten påbörjas arbetet i parken.

Under september förberedande markarbeten pågått och Mariagårdens Montessoriförskola har fått flytta till nya, tillfälliga paviljongen i parken. I början av november hoppas exploateringskontoret att arbetet med att lägga om gatorna ska påbörjas.

– Att bygga gatorna och lägga om vatten och avlopp tar drygt ett år, så vi räknar med att själva bostadsbebyggelsen kan dra i gång till årsskiftet 2017, säger Karl ­Gylje, projektledare på exploateringskontoret.

Man kommer att börja med att ta bort trappan och rampen som går upp mot Magnus Ladulåsgatan, där det senare ska bli en helt ny gång- och cykelgata – Bjälbo­gatan. Under tiden blir det svårt att ta sig fram mellan Hallands­gatan och Magnus Ladulåsgatan.

– Under hela tiden ska man kunna gå den här sträckan på något sätt, men det blir inte lika enkelt under genomförandetiden. Men det finns alltid möjlighet att gå eller cykla runt kvarteret Linjalen, om man vill slippa trängseln.

Renoveringen och upprustningen av Rosenlundsparken sätter i gång först när man påbörjar bostadsbebyggelsen.

– Det blir en dialog med stadsdelen om hur parken ska se ut. Men det kommer bland annat bli en gräsyta för spontanlek, och under vintern en pulkabacke.

När projektet står klart hösten 2019 ska det ha byggts 220 lägenheter. Stockholmshem bygger 130 nya hyresrätter och JM bygger 90 bostadsrätter. Det blir också en ny förskola med fem avdelningar.

– När husen är slutförda och parken är klar är vi förmodligen inne i augusti 2019, säger Karl Gylje.

ANNONS
Fakta

Fler byggen på gång på Söder

Vid Södra stations entré planerar staden och Wallenstam AB 57 nya hyresrätter, 300 kvadratmeter butiksyta och ett cykelgarage med plats för 700 cyklar. Tidigast byggstart 2017.

I kvarteret Persikan på östra Södermalm planeras sju nya kvarter med cirka 1 170 lägenheter, två förskolor och en ny park. Byggstart blir tidigast 2018.

Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.