Snart ser storebror dig – ännu bättre

Kameracentral på Kungsholmen
Redan i dag har polisen en kameracentral i Solna där man övervakar flera platser i Järva.
Vi blir alltmer övervakade i vår vardag. Sjukvården och kollektivtrafiken vill få betydligt fler övervakningskameror, och polisen storsatsar med flera hundra nya kameror på offentliga platser. I en ny kameracentral ska polisen övervaka Stockholmsområdet i realtid.

Att sätta upp övervakningskameror för att öka tryggheten var en het valfråga i många av länets kommuner. Sedan den nya lagen trädde i kraft i somras har det blivit lättare för till exempel polisen och kommuner att kameraövervaka offentliga platser. Men hittills är det bara ett fåtal kommuner i länet, däribland Stockholm, Värmdö, Tyresö, Upplands Väsby och Uppland-Bro som ansökt om tillstånd, enligt Datainspektionen.

Stockholmspolisen däremot är igång med att utöka sin kameraövervakning rejält. Snart två år har gått sedan polisen började kameraövervaka torgen i Rinkeby, Tensta och Husby och inom tre år räknar polisen att ha runt 500 kameror på brottsutsatta offentliga platser i regionen.

Kameracentral på gång

                                    Stefan Singman, polisen.

En kameracentral dit polisens alla kameror ska sända sina bilder ska byggas i anslutning till ledningscentralen på Kungsholmen. Där ska polisens personal i realtid följa vad kamerorna filmar.

– Får vi larm så kan vi omedelbart börja titta på kameror i det området. Förutom att skicka resurser till platsen så kan man tidigt få signalement, fordonsuppgifter och så vidare. Jag ser många taktiska fördelar med det, säger Stefan Singman, som leder polisens kamerabevakningsprojekt i Region Stockholm.

Tanken med bevakningen är att framför allt att säkra bevisning. I Järva har polisen använt filmer från kamerorna i runt 300 förundersökningar sedan 2017, och enligt polisen har man klarat upp allt från parkeringsskada till mord med hjälp av kamerorna.

Här fångar polisens kameror gärningsmannens flykt efter mordet på en pizzeria i Rinkeby i januari 2018.

Men det finns också kritik mot övervakningen. Gatulangningen i Järva till exempel har bytt skepnad. Droghandel som tidigare skett på gator och torg har flyttat till garage, trappuppgångar och butiker.

Och efter att ha analyserat effekterna av polisens kameror på Stureplan och Medborgarplatsen, kunde man, enligt Brottsförebyggande rådet, inte slå fast att kamerorna faktiskt var effektiva för att bekämpa brott.

”Det kan bli så att man fokuserar för mycket på att använda kameror, att man glömmer bort de underliggande problemen.

Nils Henckel, jurist på Datainspektionen

– Det kan bli så att man fokuserar för mycket på att använda kameror, att man glömmer bort de underliggande problemen som måste lösas också med andra åtgärder, säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen.

Han menar att för att få tillstånd måste bevakningsintresset väga tyngre än integritetsintresset.

– En kommun som vill bevaka ett torg där ingen brottslighet sker har inget starkt skäl. Många vill inte bli övervakade var man än är i samhället, och man har rätt till sitt privatliv. Det finns också en risk i att vi inte vet vad som händer med teknikutvecklingen, och hur kameraövervakningen kan komma att användas i framtiden, säger han.

Mindre kritik mot kameror

Men Björn Forslind, som leder polisens projekt med kamerabevakning i Järvaområdet, upplever att allmänheten nu är mindre kritisk till kameraövervakning än tidigare.

–  I dag är folk mer offentliga med sina liv, bland annat på sociala medier. Och alla vet ju hur mycket man kan bli spårad av en smartphone så att polisen vill ha ögon på gator och torg kanske inte anses som så farligt längre.

… 500 poliskameror på allmänna platser

… 200 kameror inom sjukvården

… och 200 kameror till i kollektivtrafiken

 

Fakta

Ny lag gör det enklare att kameraövervaka

Den 1 augusti klubbades en ny lag som gör att det blir lättare för till exempel polisen och kommuner att få tillstånd till kamerabevakning för att bekämpa brott och öka tryggheten på offentliga platser.

Det blir också lättare att få tillstånd till kamerabevakning på tåg, stationer och vid sjukhus.

Datainspektionen är tillsynsmyndighet.

Källa: Regeringskansliet