Snart tävlar de på nya elitbanor

Engla Hänsel, 10 , Meja Hänsel, 9, och Nora Rönnbro, 10, längtar alla efter den nya arenan där löpbanan kommer att utökas till åtta banor istället för de tre som de i dag får nöja sig med på Åkersberga IP.
Engla Hänsel, 10 , Meja Hänsel, 9, och Nora Rönnbro, 10, längtar alla efter den nya arenan där löpbanan kommer att utökas till åtta banor istället för de tre som de i dag får nöja sig med på Åkersberga IP.
Åtta löparbanor, kastgrop och plats för 500 åskådare. Planerna på en ny stor friidrottsanläggning intill Österåkers sportcentrum har tagit ett stort kliv framåt.

– Nu blir det äntligen av! säger Hans Hasselgren, ordförande i Åkersbergas sportklubb.

Ett år sent, men nu har planerna på en ny friidrottsarena, med standard nog för ett SM för seniorer, tagit fart på riktigt.

I mitten av juli samlades kommunstyrelsens arbetsutskott till ett extra möte för att godkänna förfrågningsunderlaget till anläggningen. Ett enigt utskott sa ja, och anbuden från byggherrarna väntas nu komma in i augusti.

Vad är det som gjort att planerna dragit ut på tiden?

– Till viss del har det handlat om finansiering, men vi har även behövt göra extra mycket studier av marken, som är gammal sjöbotten, för att vara säkra på att löparbanorna kommer att vara helt plana även om flera år, säger Mathias Lindow, (FP), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsens arbetsutskott.

Åkersberga sportklubb har varit med i planeringen ända sedan 2008, då idén om en ny arena först kom upp. Hans Hasselgren, ordförande i klubben är nöjd över att man nu är så nära en byggstart.

– Nu blir det äntligen av! Vi är jättetacksamma för det. Det kommer att bli ett jättelyft för hela kommunen. Både för våra ungdomar men även för alla skolbarn som får möjlighet att springa på riktiga banor och hoppa i en riktig grop, säger han.

Även vanliga motionärer ska kunna utnyttja arenan när det inte är träning.

Albert Henriksson, 11 år, som i dag tränar löpning och häcklöpning på Åkersberga IP, är också glad åt att snart kunna träna på nya banor.

– Det ska bli kul att få springa i spikskor på en riktig bana, som de har på många andra ställen där jag tävlat, säger han.

Den nya arenan kommer bland annat få fyra längdhoppsgropar, åtta löparbanor, en kastgrop och en läktare med tak för 500 personer. Vid stora tävlingar ska tillfälliga läktare, för ytterligare 500 personer, kunna sättas upp. I mitten av anläggningen anläggs en yta med riktigt gräs där man även ska kunna spela fotboll.

I dag finns bara tre anläggningar i länet – i Huddinge, i Sollentuna och på Stadion i Stockholm – vilka håller SM-standard för seniorer enligt Johan Storåkers ordförande i Stockholms friidrottsförbund. Cirka tio anläggningar i länet skulle klara att hålla ungdoms-eller junior SM.

Kommunen räknar med att arenan kommer kunna invigas hösten 2016.

Det ska bli kul att få springa i spikskor på en riktig bana.Albert Henriksson, 11 år.

Fakta

Så blir nya idrottsanläggningen

Läktare för 500 personer under tak. Plats för temporära läktare för ytterligare 500 personer.

Åtta löparbanor, fyra längdhoppsgropar, kastgrop och ansatsbanor för hopp och spjut.

Fyra omklädningsrum.

Rör för el och teknik till framtida tävlingar dras in.

Den gamla friidrottsanläggningen kommer att finnas kvar även när den nya är klar.

Invigs hösten 2016 på tomten intill Österåkers Sportcentrum.