Inflationschocken förra året slog hårt mot Region Stockholm, som ansvarar för sjukvården och kollektivtrafiken i länet.

Kostnaderna för pensionsutbetalningar steg snabbt med 6-7 miljarder och den styrande koalitionen (S, C och MP) höjde skatten med 30 öre 2024 för att slippa säga upp vårdpersonal.

Men nu vänder det. Den fallande inflationen gör att pensionskostnaderna sjunker tillbaka med 6,6 miljarder fram till 2026. Redan nästa år räknar regionen med ett överskott på 2,8 miljarder.

Moderaterna hävdar nu att den ekonomiska krisen egentligen aldrig funnits.

– Det är inte den värsta ekonomiska kris vi haft på 30 år, som Socialdemokraterna försöker få oss att tro. Det vi har är det värsta styret i regionen på 30 år, säger oppositionsledaren Kristoffer Tamsons (M).

Han menar att skattehöjningen aldrig hade behövts och att regionledningen har lämpat över ansvaret för sitt eget misslyckande på stockholmarna och vårdtagarna.

”Tamsons är blind”

Finansregionrådet Aida Hadžialić (S) tycker att Tamsons kritik är "hårresande".

– Tamsons är blind inför att 5 000 vårdanställda riskerar att bli av med sina jobb i den nationella vårdkrisen. Vi har i år undvikit massvarsel för att vi orkat göra tuffa prioriteringar och stora besparingar, säger hon.

Hon medger att de sjunkande pensionskostnaderna innebär en stor avlastning framöver.

– Men hyror, löner och andra inflationseffekter blir bestående för sjukvården precis som för hushållen. Detta borde Tamsons känna till, säger Aida Hadžialić.

Mittenkoalitionens ambition är att trappa ner skattesatsen "när det ekonomiska utrymmet medger det".