ANNONS

Snart får Vårbergsborna rösta om sin miljö

Medborgarbudgeten ska göra Vårberg tryggare – och engagera människor som bor där.
Medborgarbudgeten ska göra Vårberg tryggare – och engagera människor som bor där.
I år får Vårbergsborna vara med och bestämma hur deras område ska rustas.
Stadsdelsnämnden väntas klubba en kallad medborgarbudget på torsdag.
ANNONS

Bättre belysning längs gångvägarna, trevliga mötesplatser utomhus, roligare lekredskap eller kanske fler papperskorgar och vackrare blomsterrabatter? I år har invånarna chansen att påverka hur Vårberg ska rustas upp. Stadsdelsnämnden har fått två miljoner kronor av kommunen för att göra området tryggare – och ska använda sig av en så kallad medborgarbudget.

Det innebär att invånarna får komma med idéer och förslag på förbättringar och förändringar i den fysiska miljön. Under våren blir det workshops dit alla berörda bjuds in – det vill säga alla som bor i 127-området, är verksamma i Vårberg eller bor i Vårby gård, som ju hänger ihop med Vårberg på flera sätt. Även barn får tycka till, om de uppnått mellanstadieåldern.

En landskapsarkitekt ska gå igenom förslagen ihop med stadsdelsförvaltningen, för att se om om de går att förverkliga och om de uppfyller kriterierna (att vara trygghetsskapande och gälla centrala Vårberg – området som omringas av Vårbergsvägen och Stångholmsbacken).

De förslag som godkänns får en prislapp. Sedan får invånarna rösta om dem. De förslag som får flest röster (och totalt kostar två miljoner kronor) vinner och ska genomföras.

Stadsdelsnämnden väntas klubba Medborgarbudget i Vårberg vid sitt möte på torsdag den 19 april. Planen är sedan att sätta i gång processen och att omröstningen ska vara klar före höstens val (den 9 september).

Orsaken till att satsningen görs i Vårberg är att det är den del av Skärholmens stadsdel där flest invånare känner sig otrygga (21 procent, enligt en trygghetsmätning gjort 2017). Det är också här flest klagar på mörka områden och på dålig belysning.

Vårberg är dessutom ett prioriterat område i Skärholmens lokala utvecklingsprogram, bland annat på grund av att arbetslösheten är större här än i andra områden i Skärholmens stadsdel och på att  färre barn går i förskola här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.