Handlare om beväpnade snattare: ”Vår vardag”

Peter Gustavsson, Icahandlare i Kista säger att snatteri är en del av deras vardag.
Peter Gustavsson, Icahandlare i Kista säger att snatteri är en del av deras vardag.
Att människor snattar i butiker är något som Ica-handlaren Peter ser som sin vardag. Det kan handla om allt från ungdomar som snattar godis till människor som stjäl kött för tusentals kronor.

I fredags blev två killar påkomna med att snatta fikabröd i en butik i Kista centrum. När personalen försökte hindra dem drog den ena killen ett skjutvapen. Butiken där händelsen inträffade vill inte kommentera saken.

Peter Gustavsson är Ica-handlare i Kista Galleria. Fredagens händelse skedde inte i hans butik. Men snatteri är han van vid.

– Snatteri är en del av vår vardag. Vi har aldrig påträffat någon med skjutvapen men det händer att folk har knivar eller att de är aggressiva. Då tillkallar vi vakterna som direkt kommer och hjälper oss, säger han.

Hans bild av situationen är att det snattas av alla olika typer av människor och av alla möjliga olika anledningar.

– Det är allt ifrån ungdomar som snattar godis och dricka, till personer som kommer in och fyller väskor med kött för flera tusen. Dessa människor försöker sedan sälja köttet till restauranger och på så vis tjäna pengar på snatteriet, säger Peter Gustavsson.

Får ha varor på lagret

Inne på lagret visar Peter Gustavsson upp de produkterna som de inte längre kan ha ute i butiken längre – bland annat påsar med snabbkaffe.

– De här kan vi inte ha ute i butiken. Påsarna kostar 60-70 kronor styck och de är lätta att få med sig. Sedan går snattarna till andra mindre butiker och kiosker och liknande och säljer de för tio kronor styck. Kan de få med sig tio stycken så kan de köpa tio starköl när påsarna är sålda, säger han.

Snabbkaffet kan inte längre stå framme i butiken på grund av snatteririsken.

Sam Almas arbetar i butiken, han har lärt sig känna igen en snattares kroppsspråk.

– Jag kan se när folk kommer in och tänker snatta. Jag har inte alltid rätt men väldigt ofta så märker vi så fort någon kommer in i butiken, säger han.

Han har aldrig varit med om att någon har dragit en pistol men han säger att det ibland känns otryggt att stoppa snattarna.

– Det har hänt att folk har haft kniv på sig. Sen händer det att folk är aggressiva mot oss. Men vi har larm till väktarna ifall sådana situationer uppstår, säger Sam Almas.

”Otäckt med vapen”

Ebba Hedlund sitter utanför gallerian och vilar.

– Det blir väldigt otäckt när folk har vapen, säger hon.

Kistabon Birgitta Johansson sitter också utanför butiken. Hon har hört talas om fredagens händelse på matvarubutiken.

– Det var väldigt drastiskt att dra pistol för att man blev påkommen med att snatta bullar. Jag upplever att det blir mer vapen och knivar i samhället. Det har inte gått så långt att jag känner mig otrygg, men det är en tråkig utveckling, säger hon.

Sama Yalda, butikschef på Matboden i Kista.

Bara ett stenkast från Kista galleria driver Sama Yalda butiken Matboden.

– Jag har inga stora problem med snatteri i min butik. Vi är väldigt stränga med att ha legitimationskontroller för ungdomar som vill köpa energidricka, tobak och öl. Jag tror att de vet om detta och inte kommer hit. Därför minskar våra problem med snatteri, säger han.