ANNONS

Snatteriet blev en vändpunkt

Stölden av en flaska sprit på systembolaget i Farsta 2014 satte punkt för Tomas Rudins politiska karriär.

I dag säger han att både politiken och missbruket är avslutade kapitel. Och att han mår bättre än på mycket länge.
ANNONS

Nyheten slog ned som en bomb i februari valåret 2014. Rubriker meddelade att heta affischnamnet Tomas Rudin (S) oppositionsborgarråd i Stockholm, åkt fast för att ha snattat en whiskyflaska på systembolaget i Farsta. Uppståndelsen var stor men själv höjde Tomas Rudin knappt på ögonbrynen.

– Jag kände ingenting när det hände. Jag var så tom och själsligt död då. Jag befann mig som i en bubbla där möten, plikter och ansvar var allt. Jag fick fantastiska förtroenden och gjorde spännande saker men på vägen förlorade jag min själ.

I familjen var drickandet känt men i offentligheten hade Tomas Rudin lyckats dölja sitt alkohol­beroende. Nu sprack fasaden.

Han säger att han skäms över händelsen.

– Jag skulle köpa alkoholfritt vin, vi skulle ha gäster på kvällen. Det fick inte förekomma sprit på kvittot. Det handlar om ett förljuget beteende så absurt att det kan gå så långt som till en brottslig handling.

Avslöjandet satte punkt för ett missbruk som hade pågått i åtminstone fyra år trots att han var ett tydligt ansikte utåt i politiken.

– När jag var som sjukast gick väldigt mycket energi till att dölja missbruket. Jag drack inte på jobbet utan var försiktig och rädd för att göra bort mig i offentliga sammanhang.

Missbruket pågick i stället i hemmet. Tomas Rudin berättar att han var uppslukad av politiken, men längtade alltid mest av allt hem till whiskyflaskan.

– Jag drack mycket på nätterna, helgerna och semestrarna. När jag konfronterades hemma blev jag förbannad, bara drickandet betydde någonting.

ANNONS

Trots sitt beteende i hemmet är det ändå familjen som har varit räddaren i nöden. De blev involverade i rehabiliteringen.

– De fick konfrontera mig med sina upplevelser. Då förstod jag hur sjuk jag var. Jag är glad som har min familj kvar, att jag lyckats återupprätta förtroendet jag raserade.

Efter nästan ett och ett halv år av behandlingshem, terapeuter och gruppsamtal har Tomas Rudin gjort ett lappkast i livet och arbetar som konsult i näringslivet.

Dessutom föreläser han om farorna med alkoholism i politiken tillsammans med tidigare moderata borgarrådet Kristina Axén Ohlin.

Att lämna politiken var självklart för Tomas Rudin.

– Politiken är en förtroende­sport. Går man bort sig på det sätt som jag gjorde är det inte så dramatiskt att kliva åt sidan.

Han trivs i näringslivet men är kritisk till sitt tidigare gebit.

– I näringslivet samarbetar man, det känns sundare. I politiken är det konflikt som gäller och den interna konkurrensen gör att så länge det går bra för dig upptar du en plats för någon annan. Det föder kulturer och strukturer som jag tror är farliga för den som har en beroendepersonlighet.

Som ordförande i Farsta gårds föreningsråd är Tomas Rudin ofta på plats. Här har han också arbetat som vaktmästare och gift sig.

Jag kände ­ingenting när det hände. Jag var så tom och ­själsligt död då.tomas rudin

Fakta

Jobbar som konsult på PR-byrå och föreläsare

Namn: Tomas Rudin.

Ålder: 50.

Bor: I Sköndal.

Familj: Fru och barn.

Arbete: Konsult i näringslivet, bland annat deltid på PR-byrån Prime. Föreläser om farorna med alkoholism i politiken tillsammans med det tidigare borgarrådet Kristina Axén Ohlin.

Fritid: ”Jag har upptäckt så mycket nya saker. Trädgården har blivit intressant, jag flätar armband, har återupptagit cellospel. Jag är så mycket mer närvarande nu när jag är med familjen. Tidigare var jag alltid på väg någonstans.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.