Snickare i Farsta föll 4,5 meter – hade änglavakt

Bygge
Det var när en vägg skulle lastas från en lastbil som olyckan inträffade. Detta är en genrebild.
En snickare föll 4,5 meter vid en arbetsplatsolycka på Drevvikshöjden i maj.
Det kunde ha slutat illa, och olyckan utreds nu.
– Han hade änglavakt, säger Peter Vongheer, personalchef på byggföretaget.

Olyckan inträffade den 16 maj maj, vid Familjebostäders stora byggprojekt på Drevvikshöjden. Snickaren stod på en stege vid en lastbil, och lastade ur stora väggblock ur den. När han hade krokat fast ett av väggblocken på lyftkranen tippade väggen och knuffade stegen bakåt.

– Då ramlade han och föll ner på en slänt. Det var ett fall på 4,5 meter. Han bar hjälm men det kunde ändå ha slutat illa. Han hade änglavakt, säger Peter Vongheer, personalchef på HMB Construction, som utför bygget på entreprenad åt Familjebostäder.

Nu klarade sig mannen med mindre blessyrer, som blåmärken. Redan på eftermiddagen var han tillbaka på arbetsplatsen.

Företaget anmälde olyckan till Arbetsmiljöverket, som gjorde en inspektion den 4 juni och bedömer olyckan som allvarlig. Senast den 2 juli ska företaget ha lämnat in en utredning av olyckan – hur den kunde inträffa och hur liknande händelser ska undvikas i framtiden.

– Vi har konstaterat att väggblocken var fellastade från leverantören. Vi har uppvaktat fabriken om det, och för att lära oss mer om hur väggarna ska vara lastade och vad man ska titta på för att se att det är rätt, säger Peter Vongheer.

I byggprojektet ingår bygge av cirka 450 bostäder, både studentbostäder och vanliga hyresrätter.