Snickaren mot strömmen

Snickaren Emelie Lindeberg deltog i TV3:s program ”Byggfällan”. Hon vill gärna synas så att fler kvinnor får upp ögonen för snickaryrket.
Snickaren Emelie Lindeberg deltog i TV3:s program ”Byggfällan”. Hon vill gärna synas så att fler kvinnor får upp ögonen för snickaryrket.
”Kommer inte det här att bli för tungt för dig?”

En kvinnlig snickare kan få höra ett och annat.

– Då funderar man ”hur tänkte du där?”, säger snickaren Emelie Lindberg.

Emelie Lindeberg från Kungsholmen tillhör en extrem minoritet. Hon är en kvinnlig snickare. En och annan kvinnlig målare har hon träffat. Men de kvinnliga snickarna lyser med sin frånvaro.

– Med mitt företag har jag haft som mål att få in tjejer in i branschen, men det finns ju inga tjejer som går bygg. En tjej från en skola ville ha en praktikplats, och hon berättade att killarna byggde friggebodar medan hon städade. Det lät ju inte så bra, säger Emelie Lindeberg.

Så fort hon får tillfälle försöker hon locka in tjejer i branschen. Själv har hon dragit vissa fördelar av att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Exempelvis fick TV3:s program ”Byggfällan” upp ögonen för henne.

Hon är dock mindre nöjd med hur programmen faktiskt blev eftersom de inte bidrog till större förståelse för hantverkarnas jobb, eller förbättrade branschen.

– Det var bara fokus på det som redan var dåligt, och sedan konfronterades personer som fortfarande gör dåliga saker. I stället för att se till att folk skulle få upp ögonen om hur ett byggarbete inte får se ut, säger hon.

Ett produktionsbolag har haft lösa planer på att hon ska medverka i ett byggprogram som skulle kretsa kring kvinnliga hantverkare. Men det har lagts på is.

– Sådant tar dock upp för mycket av min tid. Så nu fokuserar jag på mitt företag, säger hon.

Företaget sysslar mest med badrums- och totalrenoveringar. Hon har noterat att kunder ofta söker hantverkare på Kungsholmen och därmed är det ofta hon får möjlighet att göra jobb i sin egen stadsdel.

Genusglasögonen tar hon på sig lite då och då. Hon har märkt att män ofta reflekterar över hur hon klarar av sitt fysiskt krävande yrke eftersom hon är kvinna. Det skrattar hon åt.

– ”Hur tänkte du nu, liksom”, kan jag känna. De som jobbar inom sjukvården har nog ofta jobbigare än vad jag har det. Jag tycker att det är tillfredsställande att bryta mot normer.

Hon har kommit i kontakt med många äldre kvinnor som reflekterat över sina liv och sagt att de gärna skulle ha jobbat som snickare.

– Men de har inte gjort det för att det aldrig varit på tal. För mig är det viktigt att synas så att folk ska få upp ögonen för att det faktiskt går, säger hon.

Emelie blev själv lärling på ett byggföretag 2001. Några år senare startade hon sitt företag Snikk. Sedan dess har hon levt på sin snickarglädje. Numera har hon två manliga snickare anställda i företaget.

– Det här yrket är dock inte för alla. Vissa personer är mer lämpade än andra, säger hon.

Det viktigt att synas så att folk får upp ögonen för att det faktiskt går.emelie lindeberg

Fakta

Bloggar om snickeribranschen

Namn: Emelie Lindeberg.

Ålder: 31 år.

Familj: Sambo, dotter och hund.

Bor: Lägenhet på Kungsholmen.

Övrigt: På Snikk.se kan man hitta Emelies jobbrelaterade blogg.