Snittvillan kostar 3,2 miljoner kronor

Annica Norbäcks familj har gjort en klassisk bostadskarriär i Vallentuna. Men värdet spelar ingen roll förrän man ska sälja, tycker hon.
Annica Norbäcks familj har gjort en klassisk bostadskarriär i Vallentuna. Men värdet spelar ingen roll förrän man ska sälja, tycker hon.
Huspriserna i Vallentuna har stigit med 60 procent på tio år.

Fortfarande är Täby betydligt dyrare men ­Vallentuna knappar in på grannen i söder.

– Vallentuna är inte lika landet längre, säger villaägaren Annica Norbäck.

Den som köpte en villa i Vallentuna för tio år sedan har gjort ett klipp. På tio år har snittpriset på villaförsäljningar i kommunen stigit med 60 procent. Snittvillan kostade 2004 1,9 miljoner kronor, i dag får man betala nästan 3,2 miljoner kronor.

Annica Norbäck köpte sin villa för precis tio år sedan. Hon menar att Vallentuna kommun bättrat på sitt anseende under de senaste decenniet.

– Skillnaden mellan Vallentuna och Täby och de andra norrortskommunerna har jämnats ut. Det är inte riktigt lika mycket landet längre, säger hon.

Hon köpte sin rymliga 70-talsvilla för runt 2 miljoner kronor. Visst är det roligt att villan ökan i värde, tycker hon men det är inget som hon tänker på dagligdags.

– Så länge man bor i huset och inte har för avsikt att sälja är det ett fiktivt värde. Det är den dagen man säljer det spelar roll, säger hon.

Annica Norbäcks familj har gjort en klassisk bostadskarriär i Vallentuna. Första lägenheten, en trea, såldes under slutet av 1990-talet för strax över 200 000 kronor. ­Sedan köpte familjen radhus, vars prisstegring så småningom medgav villaköpet.

Mäklaren Malou Parkkila har varit verksam som mäklare i Vallentuna länge. Även hon pekar på hur kommunen förändras.

– Vallentuna är inte landet längre. När man körde från Täby kyrkby från Vallentuna för tio år sedan var det skog, skog, skog, sedan kom Vallentuna.

Den som köpt en Vallentunavilla för tio år sedan har gjort en bra investering. Men Malou Parkkila menar att en villa i Vallentuna även nu är en god investering.

För tillfället är spekulanterna fler än bostäderna, vilket gör att priserna fortsatt kommer att ligga högt. Men även när bostadsmarknaden kommit i kapp tror hon att Vallentuna kommer att vara populärt.

– Vallentuna är en av de kommuner som växer fortast i landet. Och kommunen har varit duktig på att hänga med. Det finns skolor och dagisplatser och infrastrukturen fungerar. Priserna kommer att fortsätta att stiga på långa sikt, ­säger Malou Parkkila.

Om jag frågat dig för tio år sedan, hade du trott att villapriserna skulle stiga så här mycket?

– Att Vallentuna skulle växa stod klart. Jag hade inte trott så mycket som 60 procent. 40 kanske.

Fakta

Så har prisutvecklingen sett ut