Snöbollskrig slutade med pistolhot

polisbil
Först attackerades väktare och byggarbetare med snöbollar och därefter dök två maskerade män upp med pistol, enligt polisen.
Ungdomsgäng attackerade väktare och byggarbetare vid stadens dialogpaviljong i Bagarmossen. Två maskerade män ska i samband med bråket ha riktat en pistol mot en av byggarbetarna, uppger polisen.
– Oavsett om det var en attrapp eller inte så är det obehagligt, säger Ewa Larsson (MP), ordförande i stadsdelsnämnden, som skulle varit på plats i montern i dag.

På måndagskvällen monterades stadsbyggnadskontorets paviljong för presentation av Stockholms ny översiktsplan upp i centrala Bagarmossen. Både byggarbetare och väktare fanns på plats när 15-talet ungdomar vid 22-tiden dök upp och började kasta snöboll både på montern och väktarbilen.

Maskerade män drog pistol

När personalen sa åt ungdomarna att sluta började ungdomarna, enligt polisens uppgifter, istället att sparka på väktarens bil så att larmet började tjuta. Väktaren ska då ha känt sig tvingad att slå larm till ledningscentralen. I samma veva tar bråket också en helt annan riktning. ”Två maskerade män kommer fram och riktar en pistol mot en av arbetarna”, skriver polisen i sin händelserapport på tisdagen.

”Det är obehagligt”

Direkt när Ewa Larsson (MP), ordförande i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, fick kännedom om att något hade hänt på måndagskvällen tog hon kontakt med Stockholmspolisen

– Då sa polisen att det är rubricerat som olaga hot. Det var något föremål som uppfattades som en pistol, säger Ewa Larsson.

– Oavsett om det var en atrapp eller inte så är det obehagligt.

Paviljongen håller öppet

Ewa Larsson skulle själv ha varit på plats i stadens dialogpaviljong under tisdagen, men tvingades med kort varsel att ställa in. Montern stängde tidigare efter det som hänt, uppger Ewa Larsson.

– Vi var ju väldigt oroliga för att paviljongen inte skulle kunna vara öppen alls i dag.

Ewa Larsson kommer själv att finnas på plats under onsdagen istället för att prata med folk om nya översiktsplanen. På onsdagen presenteras förslaget till ny översiktsplan kl.15-19 istället i en lokal i Folkets hus.

Ewa Larsson säger att det har varit lugnt runt montern under tisdagen. Polisen har också lovat att hålla extra koll.

– Polis kommer finnas runt om. Är det någon som sett eller hört något om detta så ska de höra av sig till dem.

Larsson: Behövs bättre belysning

Förutom att det urartade snöbollskriget är ett polisärende kommer stadsdelen, enligt Ewa Larsson, att utreda händelsen utifrån att flera ungdomar var inblandade. Bättre belysning för att skapa trygghet på Bagarmossens torg är en annan fråga som stadsdelsnämnden redan lyft med trafikkontoret, uppger Ewa Larsson.

– Min uppfattning är att det behövs en bättre belysning, torget är stort och det här årstiden blir det väldigt mörkt. Det ger en bättre trygghet.

Har du en uppfattning om att många känner sig otrygga i Bagarmossen centrum?

– Generellt tycker jag att vårt trygghetsarbete har fungerat bra, säger Ewa Larsson.