ANNONS

”Snökanon” drog in på tisdagsmorgonen

snö
SMHI har utfärdat klass 1-varning för Uppsala län, men även Stockholm drabbas av ovädret.
I morse var det snökaos i Göteborgstrakten. Nu får de östra delarna av Sverige göra sig redo för besvärligt väder och väglag under tisdagsmorgonen.
ANNONS

– Snöfall i kombination med friska havsvindar kan orsaka så kallad snökanon över Uppland och kanske även Stockholmsområdet, säger meteorolog Joel Mellin till svt.se.

Trafikanter i stora delar av södra Sverige får bereda sig på snö, snöslask och rejält halt på vägarna. Värst ser det ut att bli i och kring Uppsala där en ”snökanon” är att vänta.

”Besvärligt i morgontrafiken”

– Det blir en förstärkning av snöfallet när vinden ligger på från havet och det kan nog bli upp emot någon decimeter snö, lokalt kan det bli mer. Ner mot Stockholm blir det snöblandat regn och riktigt besvärligt i morgontrafiken, säger Joel Mellin.

Lågtrycket som härjar är samma som tidigare har orsakat bland annat stora problem för flygtrafiken i Tyskland. Nu drar det vidare åt nordost, över Sverige och i riktning mot Finland.

Fakta

Snökanon drar in från havet

Snökanoner uppstår i regel i början av vintern och kan orsaka rejält snöfall.

De består av snöbyar som först bildas över havet och därefter driver in över kusten.

Den riktigt kalla luften som strömmar över havet fångar upp fuktighet från det varmare havsvattnet och snöbyar byggs upp. När dessa når land förstärks de än mer och snön kan vräka ned.

I december 1998 fick området kring Gävle omkring 1,5 meter snö när en snökanon drog in.

ANNONS