Snökanoner i Täby kan orsaka udda ljusfenomen

Ett vackert ljusfenomen i Täby Kyrkby som orsakas av mycket små iskristaller.
Ett vackert ljusfenomen i Täby Kyrkby som orsakas av mycket små iskristaller.
I delar av Stockholm har ett underligt ljusfenomen synts på himlen – så även i Täby. Enligt meteorologen kan det vara snökanonerna vid Täby Konstsnöspår som kan ligga bakom.
– Fenomenet är ofta förekommande i närheten av skidanläggningar.

För några dagar sedan lyckades en Kyrkbybo fota av ett underlig ljusfenomen. På himlen uppenbarade sig en vacker ljuspelare som delade upp sig i en rund båge. Mitt i ringde upp en av SMHI:s meteorologer för att fråga vad det rörde sig om.

– Jag har fått in flera samtal om detta från ert område. Det är ett halo-fenomen som orsakas av väldigt små iskristaller som svävar i luften, säger klimatologen Weine Josefsson.

Jag har fått in flera samtal om detta från ert område

Ljushalofenomen i Täby Kyrkby. Foto: Anne Rosbäck

De kämpar dygnet runt för skidåkarnas skull

Snökanoner kan ligga bakom

Han säger att den typen av iskristaller ofta kan bildas ur snökanoner och att de kan sväva så långt som 10 till 20 kilometer bort från där de bildats. På Täby Konstsnöspår går snökanonerna för fullt och han säger att det inte är omöjligt att kristallerna kan komma därifrån.

– Det är ofta förekommande i närheten av skidanläggningar. Kristallerna är mycket mindre än vanliga snöflingor och ser ut om små sexkantiga kristaller. Eftersom alla bildas samtidigt och på samma sätt innebär det att kristallerna bryter ljuset likadant när solen lyser på dem och då bildas det ofta en halo.

Titta runt omkring dig

Han säger att den här typen av halo med en ”överliggande båge” är mer sällsynt än flera andra halo-fenomen. Om man skulle träffa på den här halon igen så har Weine Josefsson en tips till den intresserade.

– Titta till höger och vänster, där kan det finnas bisolar som ses som starkt lysande fläckar på himlen. Eller så ser du en stor ljuscirkel som går hela vägen runt det ljusfenomen du först fick syn på.