Staden om snökaoset: ”Fungerade inte perfekt”

Snöröjning i Tumba.
Snöröjning i Tumba.
Stora intensiva snöfall kommer att påverka framkomligheten i Stockholm även i framtiden och snöröjningen fungerade inte "perfekt". Det konstaterade staden vid en pressträff under torsdagen.

Det stora snöfallet den 9 november slog ut Stockholmstrafiken totalt och snöröjningen som följde var många missnöjda med.

Under torsdagen presenterade Stockholms stad en första utvärdering av sitt arbete och man kommer bland annat fram till att intensiva snöfall kommer att påverka framkomligheten i Stockholm även i framtiden.

– I bästa fall tar det minst en natt att skotta bort det värsta, och en vecka att återställa staden i normalläge, när det har snöat kraftigt och snön måste forslas bort, säger Jonas Eliasson, trafikdirektör i Stockholms stad.

När det kommer till de saker som staden faktiskt kan styra över konstaterar Jonas Eliasson att den mänskliga faktorn bidrog till att snöröjningen inte var så bra som den borde ha varit.

– Det har inte fungerat perfekt. Det fanns vissa förare som inte kunde sina rutter och det uppstod otydligheter i kommunikationen med följden att vissa gator inte blev skottade, säger han.

Man lyfter också fram att plogbilar själva fastnade i det trafikkaos de var satta att bekämpa.

– Den här gången satt snöröjarna fast i köer istället för att skotta snö. Jag tror att många inte förstod hur allvarligt trafikläget var i hela regionen, säger Jonas Eliasson.