Snökaoset – minst 97 000 i Nacka och Värmdö blev utan buss

Drygt 97 000 påstigande drabbades av inställda bussar i Nacka och Värmdö i onsdags, när snövädret drog fram som värst över Stockholms län. (Arkivbild)
Drygt 97 000 påstigande drabbades av inställda bussar i Nacka och Värmdö i onsdags, när snövädret drog fram som värst över Stockholms län. (Arkivbild)
Drygt 97 000 påstigande drabbades av inställda bussar i Nacka och Värmdö i onsdags, när snövädret drog fram som värst över Stockholms län.
Nästa värstascenario, om alla drabbade i Nacka och Värmdö skulle kräva ersättning för inställda bussar, skulle kunna bli en nota på drygt 107 miljoner kronor.
I dag fredag går buss- och tågtrafiken som vanligt enligt SL, men med förseningar.

Snövädret över Stockholms län framförallt i onsdags har bedarrat.

Kvar finns minnet bland pendlarna, inte minst hos prövade bussresenärer i Nacka och Värmdö.

Kvar finns även statistik, även om den senare ännu inte har sammanställts.

– Keolis har inte möjlighet än att säga hur många bussar som berörts, den statistiken kommer framöver, säger Martina Wiklund, presskommunikatör vid SL.

Den statistik som än så länge finns tillgänglig är från 2014.

2014 var det 97 000 påstigande en vanlig vardag på Nacka och Värmdöbussarna.

I rusningstid, mellan klockan 07.30 och 08.30, var antalet påstigande 12 000.

Det har inte blivit färre påstigande sedan dess.

– Snarare tvärtom, det har blivit fler påstigande, säger Martina Wiklund.

Så fler än 97 000 påstigande i Nacka och Värmdö drabbades av inställda bussar, och fick i onsdags ta sig till jobb och andra aktiviteter på annat sätt. Eller helt enkelt stanna hemma.

Under fredagen fungerade busstrafiken överlag som den skulle, såväl i Nacka och Värmdö, som i resten av länet.

– Just nu går all trafik, trots förseningar. T-banan, lokalbanorna går som de ska. Spårvagnarna går med begränsad kapacitet. Det mest går som det ska. Jag skulle säga att i dag har det lugnat ned sig , säger Martina Wiklund.

– Det som kan sägas, i onsdags var det kaos i trafiken i hela länet. I går körde vi busstrafiken i Nacka och Värmdö så gott det gick men längst ut i Värmdö kunde vi inte köra ända ut, säger Martina Wiklund.

Kan resenärer som drabbats av inställda bussar räkna med ersättning?

– Det ger vi ut. I det här fallet är det absolut något man kan ansöka om. Riktlinjer finns på SL:s hemsida, säger Martina Wiklund.

Drabbade resenärer kan ansöka om upp till 1 110 kronor om man behövt beställa taxi eller köra egen bil för att ta sig fram och om man har blivit mer än tjugo minuter försenad.

Om drabbade resenärer redan ansökt om ersättning vet SL ännu inte:

– Det är jättesvårt att säga, man har två månader på sig att ansöka om ersättning, säger Martina Wiklund.

Värstascenariot, om minst 97 000 påstigande skulle kräva maxersättningen 1 110 kronor, är en ersättningsnota på 107,7 miljoner kronor.