Snökaoset ställer till det för stockholmarna

Halkskadade rullas in på stadens akutmottagningar, bilar sladdar runt i trafiken och på däckbytarfirmorna ringlar sig köerna fortfarande långa.
Hösten blev plötsligt till vinter och Stockholm har svårt att palla för trycket.

Knappt hade sommaren hunnit övergå till höst innan midvintern slog till. Minusgrader, snöfall och hårda vindar har skapat problem på stora håll i landet, och så även i huvudstaden.

Inte minst för de bilförare som inte hunnit svira om till vinterdäck, men som ändå ger sig ut på det isiga underlaget. Storstockholms brandförsvar rapporterar om att det har varit en hel del avåkningar på E4:an mellan Knivsta och Märsta. Natten mellan lördag och söndag rapporterades ett 15-tal trafikolyckor, varav flera ska ha varit halkrelaterade och på måndagsförmiddagen inrapporterades fyra liknande olyckor.

Johan Engelsson, larmoperatör på bärgningsföretaget Rosa Bärgarna, märker tydligt av väderlekens konsekvenser.

– Det är inte fler jobb men det är olika slags jobb – bärgare har ett ganska konstant flöde av hämtningar men det är olika beroende på årstid. På sommaren är det mer trafik ute, medan nu så är det fler avåkningar.  Senast för en halvtimme sedan hade vi en som åkt av i Lidingö, berättar Johan Engelsson.

Så här såg det ut i morse när stockholmarna försökte ta sig till jobbet

Trafikkontoret, som har det övergripande ansvaret för snöröjning och vägunderhåll, får nu bråttom att anpassa sig efter de nya väderförhållandena. Just nu pågår ett stort salt- och sandningsarbete. Enligt Anders Porelius, pressansvarig på trafikkontoret, har den plötsliga vintern inte ställt till det mer än vanligt.

– Vintern har kommit till Stockholm, och då det blir det halt och snöigt ibland, och ibland är det torrt, säger Porelius, och fortsätter:

– Just nu är det egentligen inte tal om någon snöröjning, utan det är mest halkbekämpning. Vi gick ut natten mellan lördag och söndag och sedan dess har vi arbetat från innerstan och utåt, säger han.

Hur prioriterar ni vilka områden som halkbekämpas först?

– Vi tittar på var det rör sig mest folk, vilket ju är i innerstan där många människor ska kunna ta sig fram till busshållplatser och dylikt. I övrigt gäller generellt vägar där blåljusen ska kunna ta sig fram. Det kan handla om sjukhus, äldreboenden och skolor och dylikt.

På flera håll i Stockholm ringlar sig köerna till stadens däckbytarfirmor fortfarande långa, och många får slita hårt för att hinna med allt jobb.

– Vi har haft bilar som står på kö för däckbyte hela helgen och även idag. Men det går snabbt, det har varit max en halvtimmes väntetid, berättar Kinali Cüneyt på Ezen bilverkstad som har drop in för däckbyte.

På Däckskiftarna i Kungens kurva har kön ringlat sig lång i en vecka.

– Det här är exeptionellt, så här har det aldrig varit tidigare. När snön kommer så här tidigt så kommer alla samtidigt i stället för utspritt, säger Simon Wretholm, stationschef.

På Däckskiftarna i Haninge har de bytt lika många däck på en vecka som de vanligtvis byter på sex veckor.

– Vi har haft 4000 bilar på en vecka, det är lika mycket som vi brukar ha på en period om sex veckor. Det har aldrig hänt tidigare på mina 12 år, men nu börjar det mattas av lite, säger Jonas Hoffsten, stationschef.

Även akutmottagningarna i Stockholm drabbas av väderförhållandena. På akuten på Södersjukhuset har man märkt av att snön och halkan.

– Strax före klockan 10 hade akuten hittills fått in fem halkskadade. Patienter som fallit på grund av halkan, säger Camilla Hedquist, pressansvarig på Södersjukhuset.

På grund av halkan uppmanar de nu  folk att använda broddar och om man har svårt med balansen så ska man nog fundera på att gå ut först när det har sandats, menar de.

Är det främst äldre som skadar sig?

– Det är inte bara äldre, utan en del yngre också som har bråttom till jobbet och springer till exempel efter sin buss. Många äldre stannar kanske inne istället när det precis har snöat, säger Camilla Hedquist.