ANNONS

Snön är en het fråga i sommar

”Många har reagerat och kontaktat mig. Det är okänsligt agerat av kommunen att sätta upp en snödepå så nära naturreservatet”, säger Siewerth Karlsson.
”Många har reagerat och kontaktat mig. Det är okänsligt agerat av kommunen att sätta upp en snödepå så nära naturreservatet”, säger Siewerth Karlsson.
Danderyd får en ny snödepå i Rinkebyskogen.

En yta på 5 000 kvadratmeter röjs bland träden.

Men grannarna är kritiska – de fick inget veta innan arbetet påbörjades.

"Det är anmärkningsvärt", säger Kristina Idner.
ANNONS

Kommunen fortsätter att nalla på skogsmarken i Rinkebyskogen. Det var inte länge sedan träden fick stryka på roten när nya elledningar grävdes ner.

Nu är det dags igen. Eftersom marken där den gamla snödepån låg ska användas till ett nytt tenniscenter skapar kommunen en ny depå i utkanten av skogen.

Men flera instanser ifrågasätter hur kommunen beslutat om den nya snödepån. Kritiken gäller att träden börjat skövlas, för den nya vägen och depån, utan att grannarna informerats och innan miljökonsekvenserna utretts.

En av kritikerna är Siewerth Karlsson, ordförande i Danderyds Villaägareförening.

– Det är bra att kommunen planerar för vad man ska göra av snön från våra vägar vintertid, inte minst av miljöskäl. Samtidigt är det direkt okänsligt mot alla som sedan lång tid värnat om Rinkebyskogen och dess omgivningar att som nu skett hugga ned ett skogsparti, köra in i området med schaktmaskin och skapa ett gömme för snön, utan att dessförinnan informera om planerna och lyssna med medborgarna, säger han.

Han får medhåll Kristina Idner som bor i området.

– Det är anmärkningsvärt att vi som bor här inte har fått någon som helst information om detta. Miljö- och stadsbyggnadskontoret har inte heller gett ett utlåtande än, trots att arbetet påbörjats, säger hon.

Även Naturskyddsföreningen betonar vikten av att miljökonsekvenserna utreds.

– Varje kommun ska ta hand om sin egen snö. Men om man lägger snö där följer olja och asfaltrester med. Då är det viktigt at se till vilken väg smältvattnet tar, säger Eivor Niklasson, föreningsordförande.

ANNONS

Enligt Sandra Wargclou, miljöchef på Danderyds kommun, har dock kommunens planering gått rätt till. Anläggningsarbetet har visserligen påbörjats och kommunens miljöutredning ska göras. Den ska vara klar innan själva snödepån tas i bruk.

Även länsstyrelsen ska få möjlighet att tycka till.

Emil Andersson, på tekniska kontoret, säger också att det beslutade området i Rinkebyskogen är den bästa platsen för en snödepå som kommunen lyckats hitta.

– Vi har inte några andra alternativ. Om det inte blir den här platsen kan det bli mycket snö på vägarna i vinter, säger han.

Enligt honom anläggs snödepån i relativt tät skog, som inte använts i någon större utsträckning av invånarna.

– Det finns ett friluftsspår som går runt området, säger han.

Grannarna i området har inte fått någon information?

– Egentligen hade vi tänkt genomföra det här projektet efter sommaren och gå ut med informationen då. Men det passade så bra att göra det nu, i samband med ombyggnaden av Mörby centrum. Men vi borde ha informerat dem som bor där tidigare, säger Emil Andersson.

Fakta

Stor som en fotbollsplan

Den nya snödepån kommer att ligga i Rinkebyskogen, i närheten av där Danarövägen och Edsbergsvägen korsas.

Den kommer inte att ligga i det område som kommunen klassat som naturreserverat.

Själva snödepån blir drygt 5 000 kvadratmeter stor, vilket är nästan lika stort som en fotbollsplan.

Källa: Danderyds kommun
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.