ANNONS

Snön hinder för soptömningen

Snömängderna som ligger kvar efter snöovädren skapar problem för sophämtningen.

Är det inte skottat framför sopkärlen töms inte soporna.
ANNONS

Många ringer till Lidingö stad och klagar på att soptömningen inte fungerar efter den senaste tidens snöoväder. Men enligt kommunen är det inte sophämtningen det är fel på – oftast är det villaägarna själva som inte har skottat tillräckligt.

– Vi förklarar att vi kan komma och tömma efter att de röjt, mot en extra avgift. Många äldre som bor kvar i hus orkar inte skotta, och då blir det svårt för dem att hålla undan. Sophämtarna gör så gott de kan, säger Elisabeth Thelning, avfallshandläggare på Lidingö stad.

Per-Olov Karlsson är driftledare för Sita, som har hand om soptömningen. Han säger att det är ett tungt arbete att tömma när det är så mycket snö ute och att arbetet tar längre tid.

– Tyvärr är det inte så bra snöröjt på många platser. På kommunal mark fungerar det bättre, men inne på villatomterna och på gårdarna till flerfastighetshus så är det ofta dåligt undanröjt.

Det kan vara frustrerande att bo i flerbostadshus där snöskottningen inte hålls efter. Beatrice Kohn bor på Torsvikssvängen 26 och enligt henne har soporna där inte tömts sedan första snöfallet i slutet av november.

– Det går inte att föreställa sig stanken, även om de har lagt soporna i stora sopsäckar. Det har varit problem med snöskottningen. Det var samma sak förra året när snön kom, då fick jag skotta själv framför soprummet, säger hon.

På förvaltaren Savills, som har hand om huset på Torsvikssvängen, säger förvaltningschef Anders Nyström att man fick vetskap om problemet i onsdags.

– Vi åkte dit och skottade i torsdags morse och i fredags kunde soprummet tömmas. Tydligen har snöskottningen inte fungerat som den ska, säger han.

ANNONS
Fakta

Så gör man

Skotta runt och intill sopkärlet. Ta bort snön från locket. Halkbekämpa från gatan till behållaren.

Skotta upp en väg så sophämtaren kan hämta avfallet.

Sopkärlet ska placeras med handtaget och hjulen mot gatan, måste dock stå på tomtmark.

Källa: Lidingö stad, Sita