Snöplog förstörde staket – åtgärdat först i augusti

Skador från vinterns snöröjning åtgärdas fortfarande runt om i Huddinge. Maria Jensens staket gick sönder i mellandagarna, men det dröjde till augusti innan staketet togs om hand.

Många skador på staket har uppdagats i kommunen efter vinterns snöröjning. Trots att andra halvan av augusti inletts finns det skador som fortfarande inte är åtgärdade.

– Vi lagar allt eftersom folk hör av sig och vi ser att det inte är åtgärdat. Entreprenörerna jobbar för högtryck så jag hoppas att det är klart snart, säger Peter Holm, som är projektledare på gatu- och parkdriftsavdelningen.

Maria Jensen som bor i Stuvsta är en av de villaägare som drabbats. I mellandagarna körde en snöplog sönder hennes 20 meter långa trästaket och rev upp asfalten på ena uppfarten.

När hon till slut fick tag på en ansvarig på kommunen fick hon svaret att det skulle ta tid att åtgärda eftersom man fått in otroligt många skadeanmälningar.

I början av augusti ringde en entreprenör på dörren för att fixa staketet.

– Jag hade inte förväntat mig att det skulle ta sju månader. Framför allt hade jag hoppats på att få någon form av besked under vägen, säger Maria Jensen.

I det läget valde hon att låta entreprenören ta bort staketet i stället för att laga det.

– Självklart vill vi ha ersättning för vårt nerkörda staket, även om vi valde att inte sätta upp något nytt. För om de inte hade kört sönder staketet hade vi ju haft kvar det, säger Maria Jensen.

Peter Holm förklarar att en entreprenör inte skött sina åtaganden i det tempo kommunen velat.

– Entreprenören ska ju stå för skadorna själv, nu har vi en som inte har gjort det och då löser vi det på annat sätt. Det är därför många har drabbats av att det har tagit tid, säger han.

Det är även entreprenörens ansvar att fixa trasig asfalt och betala ut eventuell ersättning.

– Det beror på skicket på staketet, om det till exempel är ett gammalt ruttet som ramlar ihop. Det där får man avgöra från fall till fall.

Vad händer om entreprenören inte ersätter skador?

– Vid de få tillfällen löser vi problemet själva, säger Peter Holm.

Fakta

Så anmäler du plogskador

Över hundra skador på staket har anmälts till kommunen.

Om du har råkat ut för skador från vinterns snöröjning kan du anmäla detta på www.huddinge.se/felanmalan eller genom att ringa kommunen på 08-535 366 00.

Källa: Huddinge kommun