”Sämre snöröjt när man kommer till Huddinge”

Sopsaltade cykelbanor skulle få fler att cykelpendla, menar Fredrik Beskow.
Sopsaltade cykelbanor skulle få fler att cykelpendla, menar Fredrik Beskow.
Fredrik Beskow cyklar till och från jobbet i stan från Segeltorp varje dag. En prövning längs Häradsvägen – men väl framme i Stockholms kommun är det soprent på cykelbanan.

Kockan är halv fem och Fredrik Beskow kommer cyklande hem till Segeltorp från jobbet på Södermalm. Cykelbanan på Häradsvägen täcks av några centimeter modd. Men ute vid E4 var det soprent på cykelbanan.

Enligt Huddinge kommuns regler ska snöröjning starta när det fallit 5-8 centimeter snö. Efter fyra timmar ska bussvägar vara plogade. Därefter gång- och cykelvägar samt gångbanor i anslutning till förskolor eller skolor.

Vintercykling

Här behövs rengöring efter en dag på moddiga cykelbanor.

Sist plogas övriga kommunala gator.

– Men när de plogar gatorna plogar de upp snön på de redan röjda gång och cykelbanorna. Det blir en snövall och väldigt trångt. Det är risk att man kör omkull i snömodden, säger Fredrik Beskow.

– Om den där snövallen hamnade ute i körbanan i stället skulle bilisterna säkerligen klaga. Det måste gå att lösa på ett bättre sätt, tillägger han.

Men får man inte räkna med dåligt väglag några vinterveckor?

– Jo, vid extremvädret som förra veckan. Men resten av vintern måste de kunna se till att det är bättre väglag för cyklisterna. Vi ska ju ha samma möjlighet att ta oss fram, säger Fredrik Beskow.

Sopsaltning är nyckeln

Fredrik Beskow

 

Han cyklar året om, och menar att fler skulle lockas att cykelpendla om infrastrukturen vore bättre, som bättre skyltning, tydligare filmarkeringar i vägbanan, och bättre framkomlighet på cykelbanorna på vintern.

– Det är sopsaltningen som är nyckeln, säger han.

Stockholms stad har maskiner som sopar undan snön och saltar de stora cykelvägarna. Det borde Huddinge också ha, tycker han.

Mitt i har sökt ansvariga på Huddinge kommun för kommentarer.

Fakta

Här diskuteras halkan

På Facebook finns grupper där cyklister diskuterar cykelrelaterade frågor. Så här års är det väglaget som är hetaste ämnet:

”Liljeholmsbron har fruset plogslask från vägbanan över nästan hela GC-banan (i båda riktningarna). Även backen ner mot Liljeholmen (Södertäljevägen) är det massa plogslask på. Och som sagt, innerstan suger.” (Vi som cyklar i Stockholm)

”Liljeholmsbron och Hägerstensvägen sopsaltade. Halleluja!” (Vi som cyklar i Stockholm)

”Omledningen kring bygget mittemot Globen är åter ett modd och slaskinferno. Tredje vintern?” (Halkrapporten)

”Lokal- och bussgator i Huddinge är bedrövligt snöröjda. Trots plogning ligger det typ fem cm snömodd kvar. Slirigt och svårcyklat.
Cykelförbindelsen som både Stockholms stad och Huddinge kommun rekommenderar att man tar vintertid mellan Stuvsta i Huddinge och Älvsjö via Korkskruven/Myrvägen och Långsjövägen är moddig och slirig. Svårcyklat.
De prioriterade stråken är ok röjda.” (Halkrapporten)

 

 

Källa: Facebook