ANNONS

Snöskotrar stör friden på Uttran

Boende vid Uttran är missnöjda med folk som kör snöskoter och motorcykel på isen.

– Jag ringer polisen, men de säger att de inte har tid, säger en granne.
ANNONS

Folk som kör snöskoter och motorcykel på sjön skrämmer bort folk och förstör isen, tycker grannar som bor i Uttran. Nu vill de se att skoter- och mc-åkarna håller sig borta från sjön.

– När de åker får man gå vid sidan av sjön i stället. De tar ingen hänsyn till andra som vill använda sjön för rekreation, säger en granne som Lokaltidningen Mitt i talat med.

Speciellt illa ska det ha varit förra söndagen.

– Det är någon på Salemsidan som plogar upp sjön. Men efter att snöskotrarna kört ser det ut som en nyplöjd potatisåker. Det blir djupa spår som gör det omöjligt att gå eller åka skidor, säger hon.

Många skoterförare kanske tror att det är tillåtet att köra skoter på isen. Men grannarna som vill ha bort åkningen från isen har reglerna på sin sida.

– Det är förbjudet på alla sjöar. Det står i Stockholms läns författningssamling, men också i de lokala trafikföreskrifterna för Botkyrka kommun. Däremot kan privata ägare av sjöar göra undantag, säger Ulrika Persson, gatu- och parkchef i Botkyrka kommun.

På kommunens gatu- och parkenhet har man inte fått in några klagomål om snöskotrar på isar i år.

– Men det händer att miljöenheten får in klagomål ibland, fortsätter hon.

Enligt Ulrika Persson finns förbuden både av miljöskäl och säkerhetskäl.

ANNONS

– Det är ganska vanligt att skotrar går igenom isen.

Tror du skoterförarna vet att det är förbjudet?

– Det är möjligt att man skulle kunna ha mer information om det här. Men vi känner inte till att problemen ska vara stora. Det är mer klagomål på till exempel buskörning med mopeder.