Min lokala hjälte

Snötäckt bakruta låg bakom olyckan

En 7-årig flicka klämdes i vintras mellan två bilar på en parkering i Enskededalen. Den backande bilisten dömdes nyligen för vårdslöshet i trafik.

Att föraren inte skrapat bakrutan bidrog till olyckan, enligt tings­rätten.

Det var en vinterdag i februari som den 7-åriga flickan skulle öppna dörren och kliva in i bak­sätet i familjens bil. Samtidigt backade en annan bil ut. Bilföraren såg inte den lilla flickan, utan backade rakt på henne.

7-åringen klämdes fast mellan de två bilarna.

– Bildörren blev intryckt av hennes kropp, berättar flickans pappa.

Den backande bilföraren och dennes sambo märkte inte kollisionen. Det var först när flickans pappa i panik bankade på bakrutan och skrek som han märkte det, och körde framåt.

– Han hade inte skottat bakrutan och såg inget, säger pappan.

Flickan klarade sig undan allvarliga skador, men hade i flera veckor efteråt ont och hade svårt att sitta på toaletten. Enligt pappan var det en traumatisk händelse för dottern.

– Hon har haft mardrömmar och är numera rädd när hon är ute i trafiken, säger han.

Bilföraren förnekar brott. I tingsrätten sa mannen att han hade tittat i sidospeglarna och backspegeln och långsamt börjat backa. Han såg den bakomvarande bilen, men uppger att han felbedömde avståndet eftersom det var så begränsat med utrymme på p-platsen.

I tidigare förhör hade han dock uppgett att han inte såg att det stod en bil där när han backade ut. Han såg inte heller pappan och dennes sambo som stod vid motorhuven.

Enligt Södertörns tingsrätt har mannen i väsentlig mån brustit i omsorg och uppmärksamhet. Att det var ”påtagligt” med snö på bakrutan bidrog till olyckan, enligt rätten, som dömde föraren till dagsböter för vårdslöshet i trafik och 4 800 kronor i skadestånd till flickan. Mannen har dock överklagat domen.

Enligt polisinspektör Tommy Sjögren är det av yttersta vikt att bilförare har ordentlig uppsikt bakåt när de backar.

– Men det står ingenstans i lag­en att bakrutan måste vara fri från snö. Däremot måste du ha de yttre backspeglarna i ordning. Ta en vanlig skåpbil som saknar bakruta, då är det ju de yttre speglarna som gäller.

Däremot kan bilförare stoppas om vindruta och sidorutor är täckta med snö.

Tommy Sjögren råder bilförare att låta passagerare gå ut och kolla vid backningen.

– Det är en viss ångestkänsla med att backa. Även om jag är en rutinerad förare så undviker jag att backa, jag kör hellre 20 meter längre på en vändplan.

Hon har haft mardrömmar och är numera rädd när hon är ute i trafiken.flickans pappa

Fakta

Så säger lagen

Vårdslöshet i trafik är ett brott där en trafikant i väsentlig mån har brustit i omsorg och varsamhet på sätt som inneburit att fara för trafikolycka uppstått. Den som döms för vårdslöshet i trafik får dagsböter eller i grova fall fängelse i högst två år.

Begreppet ”väsentlig mån” innebär att trafikanten gjort ett medvetet risktagande eller ­annan allvarlig oaktsamhet.

Källa: Södertörns tingsrätt, trafikbrottslagen