ANNONS

Snowboardkungen Thorgren stöttas av – kungen

Sven Thorgren
Sven Thorgren när han tog brons
Sven Thorgren
Sven Thorgren.
Kung Carl XVI Gustaf.
Kung Carl XVI Gustaf.
Medaljhoppet Sven Thorgren kämpar för att komma tillbaka till OS efter nyckelbensfrakturen. Bland snowboardkungens fans finns en annan kunglighet: Carl XVI Gustaf.
– Han coachar inte – men det är kul att han hör av sig, säger Sven Thorgren.
ANNONS

– Nu säger de att jag måste stänga av mobilen. Jag ska gå ombord nu.

Sven Thorgren har checkat in på Kastrups flygplats utanför Köpenhamn. Han är på väg till ett flyg som ska ta honom hem till Monaco.

Sålde snowboardlektion för 46000

Han har varit i Umeå och tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt sålt en snowboardlektion i Väsjöbacken för drygt 46 000 kronor till förmån för Musikhjälpen.

– Det var kul. Det var första gången jag kunde engagera mig. Tanken var att jag skulle ha varit med via Skype från Colorado, säger han.

Nu är auktionen igång! ÅRETS JULKLAPP? Magisk Weekend med mig och @sventhorgren i Sthlm för två! Värde minst 40 000kr! :O Alla pengar går till Musikhjälpen och deras satsning mot barn sexhandel! Barn är inte till salu! Detta ingår: Snowboardåkning i Väsjöbacken i Sollentuna med mig och Sven Komplett Nitro Snowboards utrustning x2, med snowboard, boots och bindningar, värde ca 18 000 kr. Komplett Oakley utrustning x2, som ni själva väljer ut hos Oakley i Mall of Scandinavia. hjälm, goggles, jacka, byxor, handskar. Värde ca 20 000kr Middag för 2 personer på restaurang Ekstedt i Stockholm Boende för 2 personer på Berns Hotel i Stockholm Imorgon (tisdag) gästar @sventhorgren glasburen mellan 19-20. Kolla gärna då. #mh2017 Läs mer här: eller klicka på länken i min bio https://www.tradera.com/item/280404/297743861/sven-thorgren-niklas-ekstedt-epic-weekend-i-stockholm

Ett inlägg delat av N I K L A S E K S T E D T (@niklasekstedt)

Jul i Bro med familjen

Musikhjälpen brukar nämligen sammanfalla med Dew Tour i Breckenridge, Colorado. En av säsongens största och viktigaste tävlingar. Men den 7 december bröt han nyckelbenet på träning i Sälen.

– Det var jättetråkigt. Jag var supersugen att åka till Colorado. Jag skulle ha dragit till Whistler över jul och nyår men de planerna gick åt helvete också. Jag får vara hemma med familjen och fira ju i stället – det är det positiva när man är skadad.

ANNONS

”Rehabba som en galning”

Men det blir ”inte julmat och chilla”.

– Jag ska rehabba som en galning. Jag hoppas kunna åka i slutet av december eller i början av januari. Jag kommer nog kunna åka lite innan nyckelbenet är helt hundra bara för att få åkkänsla.

”Tajtare med tid”

Nyckelbensfrakturen kom när han hade kommit tillbaka från vårens axeloperation, höftsträckningen  i augusti och den rejäla fotstukningen i oktober.

Skadorna gör det svårare att hinna nöta in nya trick som han vill plocka fram på OS.

– Det blir tajtare med tid. Samtidigt ger skadorna mig mycket motivation att komma tillbaka – jag uppskattar snowboarden mycket mer nu när jag har varit ifrån den.

Hur stort är OS för dig?

– Den här säsongen är OS störst – helt klart den viktigaste tävlingen.

Vann X Games

Han har visat att kan komma tillbaka från skador tidigare. Förra hösten tvingades han operera en broskskada i knät. Men i mars var han tillbaka och vann X Games i Hafjell, Norge.

– Det var otroligt skönt att kunna komma tillbaka och känna att jag var bättre än någonsin. Segern gav ett nytt stort självförtroende. Jag vet att jag har klarat av att vinna förr – då kan man göra det igen.

Grattades av kungen

Strax efteråt kom ett kvitto på att hans framgångar når ut – om inte i koja så i alla fall i slott. Sven Thorgrens mamma Margareta jobbar som informationschef vid hovet och kungen följer hans framfart och skickar peppande sms.

– Han hälsade grattis när jag vann X Games – han kommer inte med coachning, haha. Men det är kul att han hör av sig.

Kung Carl XVI Gustaf. Foto: Peter Knutson, Kungahuset.se.

Nära OS-brons

De flesta experter, åkare och soffpotatisar framför tv-apparaterna var säkra på att Sven Thorgren knep ett OS-brons i Sotji 2014. I stället dömde domarna 19-åringen som fyra.

– Jag tyckte nog också att jag skulle ha varit på en tredjeplats. Men det är inget jag grubblar så mycket på. Det gör bara att jag blir mer sugen på att köra bra.

Nytt domarsystem

Efter den massiva kritiken har domarsystemet ändrats till OS i Pyeongchang. I stället för en helhetsbedömning ska domarna bedöma åket del för del. Sven Thorgren tycker att det nya systemet är tydligare och mer korrekt.

– Tidigare kunde åkare spara ett jättesvårt trick i sista hoppet så tryckte det upp poängen. Nu räknas första railet lika mycket som sista hoppet. Jag kan sticka ut lite med mina railtrick så det är nog en fördel för mig, säger Sven Thorgren.

Dubbla medaljchanser

Sedan förra OS har även big air – trick i ett stort hopp – tagit sig in på OS-programmet.

En gren där Sven Thorgren är minst lika vass som i slopestyle.

– Jättekul. Det passar mig hur bra som helst – nu har jag ju dubbla medaljchanser.

Finns det någon risk att du blir sliten av att tävla i två grenar?

– Nej, jag tror bara det är fördelar. Det är en ganska lång paus mellan grenarna. Först tänkte vi dra till Japan och köra puder då men vi ändrade oss. Det blir så mycket resa fram och tillbaka och jag tror att den pausen är bra, jag kommer nog vilja ha ett brejk.

Vill ha revansch i pingis

I stället kommer han slå ihjäl tiden i OS-byn och kanske se någon av Tre Kronors hockeymatcher. Sannolikt blir det också några pingismatcher mot landslagskompisarna. En gren som passar Sven Thorgren betydligt sämre än snowboard. Vid OS i Sotji var han ”ganska dålig”. Men tävlingsinstinkten märks även där. I Pyeongchang tänker han ta revansch.

– Jag har köpt två pingisbord som jag har på mitt lantställe. Jag har tränat på skruvar och grejer så nu tror jag att alla får stryk.

Fakta

Packar med sig kaffe och gröt

Namn: Sven Thorgren

Ålder: 23 år.

Bor: Monaco (och hos familjen i Bro när han är i Sverige).

Uppvuxen: Sollentuna.

Familj: Mamma Margareta, pappa Magnus samt syskonen Nils, Clara, Bertil och Klas.

Klubb: Sollentuna SLK.

I packningen: ”Jag tar med mig riktigt bra kaffe och gröt med lite extra ingredienser som jag kan äta på morgonen.”

Aktuell: Kämpar för komma tillbaka efter skador. Tävlar förhoppningsvis i slopestyle och big air vid X Games i Aspen, Colorado, 25-28 januari, och vid OS i Pyeongchang, 9-25 februari.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.