ANNONS

Snubbelrisk ledde till gravöppning

Hela Forsberg, Tyresö kyrka
Helena Forsberg, kyrkoherde Tyresö.
Brudpar och präster har snubblat på ringarna på gravhällen i Tyresö kyrka för sista gången. Nu ska de bytas ut. Bytet har samtidigt gjort en historisk tillbakablick möjlig när kyrkans grundare Gabriel Oxenstiernas familjegrav öppnades.
ANNONS

Den 970 kilo tunga gravhällen lyftes under torsdagen av stenhuggare från Tyskland. Det var sista gången som ringarna på hällen användes.

– Syftet är att vi ska ta bort ringarna som finns där. För vi snubblar på dem och även brudpar och begravningsföljen har snubblat på dem under många år. Nu ska göra en ny lösning för framtiden, säger Helena Forsberg, kyrkoherde i Tyresö.

ringar

Samtidigt passar de på att titta till hur det ser ut nere i gravkoret.

– Vi passar på att se efter våra begravda. Det är Gabriel Oxenstierna och hans familj och adliga personer som blivit begravda där mellan 1640-talet och mitten på 1700-talet, säger Helena Forsberg.

Nästan 400 år gammalt

Församlingen har passat på att dokumentera skicket på kistorna och omgivningen och det verkar som att de har klarat sig bra sedan 1978 då gravkoret öppnades senast.

Nere i gravkoret står just nu sex stycken kistor plus en modernare kista där de samlat ihop lösa delar och minnesmärken och stoft från personerna som är begravda i koret.

Kista

Gustaviana Oxenstierna och maken Christoffer Gyllenstiernas kistor i Tyresö kyrka. Foto: Olof Thorell

Gravkoret är lika gammalt som kyrkan självt. Tyresö kyrka invigdes nämligen i samband med begravningen av Gabriel Oxenstierna. En välbesökt begravning där bland andra Drottning Kristina närvarade.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.