ANNONS

Snurrigt för bilister i de nya rondellerna

Farliga filbyten är vardagsmat i nya rondellerna berättar läsare.

– Problemet är att man leds in i vänster körfält i stället för höger, säger körskolläraren Patrik Jansson.
ANNONS

Det är inte helt lätt att köra i de nya rondellerna i Vallentuna trafikplats. Flera filer, skyltning som upplevs som luddig och därtill inte mindre än fem utfarter ur den största rondellen under tågbron, skapar förvirring. Det tycker läsare som hört av sig till Lokaltidningen Mitt i Vallentunasteget.

En läsare berättar om hastiga filbyten och panikinbromsningar i rondellen under tågbron när bilisterna förstår att de måste byta till ytterfil för att komma från Angarnsvägen ut mot Upplands Väsby eller Täby kyrkby. En annan berättar hur färdtjänst aldrig lyckades hitta till Vallentuna centrum.

Patrik Jansson driver Vallentuna trafikskola. Enligt honom är skyltningen bra. Men det finns ett feltänk med den nya trafikplatsen. Trafiken leds automatiskt in i vänster körfält.

– När man kommer från Upplands Väsby, genom tunneln och in i den stora rondellen så hamnar man automatiskt i vänster körfält. Man bör per automatik hamna i höger. Men i det här fallet måste man göra ett aktivt filbyte för att hamna där, säger han.

Det finns fler exempel på att fler rondeller byggts så, berättar han.

– Till exempel vid påfarten till motorvägen i Upplands Väsby. Där ändrade man efter två tre år. Det var väl bilister som hört av sig.

Fortsätter man vägen fram mot nästa rondell som leder upp mot Arningeleden är problemet det omvända. Den som kör i höger körfält och rakt fram hamnar i höger fil. Men den tar snabbt slut eftersom den leder in mot en busshållplats och ytterligare ett filbyte måste göras. Den här gången åt höger.

Enligt Trafikverkets projektledare för Vallentuna trafikplats, Seval Mert, är rondeller och skyltning utformade av Trafikverket i samråd med Vallentuna kommun.

Gällande skyltningen säger hon att det går att komplettera. Fast då räcker det inte med enstaka klagomål.

ANNONS

– Trafikverket åker ut och kollar om det verkligen är otydligt, säger hon.

Fakta

Så här ska du köra i en rondell

Det finns inget lagkrav på att blinka vänster när man kör in i en rondell.

Däremot måste man blinka höger när man lämnar rondellen eller byter fil.

Körskolor lär dock ut att blinka vänster så länge man befinner sig i rondellen och blinka höger när man ska köra ut, eller byter fil. Detta för extra tydlighet.

I flerfiliga rondeller gäller som tumregel att placera sig i högerfil vid färd åt höger eller rakt fram och placera sig i vänsterfil vid färd åt vänster.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.