Snusk på Täbyskola kan bli dyrt

Byleskolan i Täby hotas med vite av kommunens miljö- och hälskoskydd för att städningen har varit undermålig.
Byleskolan i Täby hotas med vite av kommunens miljö- och hälskoskydd för att städningen har varit undermålig.
Byleskolan i Täby har varit så smutsig att den hotas av vite på 100 000 kronor. Trots att skolan fått chansen att skärpa sig var den fortfarande för snuskig när kommunens hälsoskyddsinspektör gjorde återbesök.

Kraftig urinstank och smuts. Det mötte kommunens miljö-och hälsoskyddsinspektör Lena Lidö när hon besökte kommunala Byleskolan i Täby, en F-6-skola.

Nu hotas skolan av ett vite på 100 000 kronor, om man inte städar tillräckligt.

– Det här är saker som kan påverka folks hälsa negativt. De som har astma eller allergi kan få förvärrade besvär, säger Lena Lidö till Mitt i.

16 september fick Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor in ett klagomål om att skolan var alltför smutsig. Tre dagar senare, 19 september gjorde Lena Lidö sin första inspektion. Det visade sig då att det fanns fog för klagomålen.

– Då var städningen kraftigt nedsatt och det luktade urin från toaletter, berättar Lena Lidö.

Efter inspektionen hade hon kontakt med både skolans rektor och kommunens särskilda städcontroller och skolan städades under natten.

Men dagen därpå var det fortfarande för smutsig, ansåg Lena Lidö som gjorde en ny inspektion.

– Jag var där igen 20 september och då hade de städat lite grann, men inte tillräckligt.

– Det var dammigt – jättedammigt och smutsigt i hörn och utmed kanter på toaletter.

Av vitesföreläggandet från SRMH framgår att skolans rektor uppgett att hon flera gånger tidigare kontaktat den ansvariga städfirman eftersom städningen varit undermålig. Trots det förbättrades inte städningen.

För att undvika vitet måste Byleskolan nu snarast, senast 17 oktober, städas noggrant.

 

Fakta

Inspektion avslöjade snusket

Ur SRMH:s vitesföreläggande:

”Vid inspektionen av skolan konstaterades att städningen på skolan var kraftigt nedsatt. Det luktade starkt av urin inne på vissa toaletter och det fanns synlig smuts på golvet i hörn, längs väggar, runt handfat och toalettstolar. Golv i skolan hade smuts och damm längs lister, på golv och i hörnor. Det var också dammigt på hög höjd och vid svåråtkomliga utrymmen så som under hyllor i hallar där barnen hänger av sig ytterkläderna.”

”På toaletterna i både huvudbyggnaden och i annexet fanns synlig smuts på golv i hörn, under handfat och  bakom toalettstolar. Handtag på dörrar var inte avtorkade. De toaletter där lukt av urin förekommit var det något bättre men en viss lukt kvarstod. I duschrummen för både pojkar och flickor vid idrottshallen var det mycket smutsigt under duschmattor.”

 

Källa: Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddskontor, SRMH