Min lokala hjälte

Snuskig krog stängdes direkt

En restaurang på Kungsholmen stängdes akut eftersom den var så smutsig. Men över lag har skötsamheten på restauranger ökat menar miljöförvaltningen.

I slutet av oktober kom det in en anmälan till miljöförvaltningen från en pappa och hans son som blivit magsjuka efter att ha ätit mat från en restaurang på Kungsholmen.

– Jag åkte dit samma dag och beslutade att stänga restaurangen dagen efter. Det är inte ofta vi gör det men det här var bland det värsta jag sett, säger Kari Kaukola, miljöinspektör.

Vattenlåset i golvbrunnen var trasigt och det luktade enligt inspektionsrapporten avlopp i köket. Hinkar som rengjorts för mat var fortfarande smutsiga och i vissa av dem låg myror.

Det fanns även råttfällor utställda på flera platser på golvet, som var ingrott av smuts.

– Det ramlade till och med ner myror på mig när jag var där och inspekterade. Jag hann inte ens få med alla avvikelser i rapporten, så mycket var det, säger Kari Kaukola.

Under helgen rev man ut stora delar av köket och när Kari Kaukola var där förra måndagen gav han restaurangen okej att öppna igen.

– Jag kommer besöka dem igen inom en vecka för att se att allt är åtgärdat, säger han.

Miljförvaltningen gör cirka 3 000 inspektioner av restauranger i Stockholm varje år. I år har hittills 119 restauranger på Kungsholmen kontrollerats, ­varav två fått anmärkningar och en stängts.

– Hittills har vi stängt tre restauranger i Stockholm stad i år, vilket är väldigt få. Förra året stängde vi tio, det visar att skötsamheten ökar, säger Daniel Felin, avdelningschef för livsmedelskontrollen i Stockholm.

Konradsberg Även Hällsboskolan och ett nationellt resurscenter för specialpedagogiska utredningar och stöd flyttar in på campus Konradsberg. Det blev klart i veckan när Specialpedagogiska skolmyndigheten skrev kontrakt med Akademiska Hus på 4 400 kvadratmeter lokaler. Därmed är alla lokaler på campuset uthyrda.

På Konradsberg ska nu cirka 3 000 barn och ungdomar, alltifrån förskola till gymnasium att samsas.

Specialskolor hyr sista lokalerna i Konradsberg

Flera förslag om brandstationen

Kungsholmen Många medborgarförslag kommer in till stadsdelen om vad man ska göra av brandstationen sedan brandkåren flyttat ut. En medborgare vill se aktiviteter för ungdomar och en fritidsgård.

En annan påminner om det skrala kulturutbudet i stadsdelen och vill gärna att ha ett kulturhus. Hon menar att många ensembler och solister saknar replokaler i dag och föreslår att musiker skulle kunna hyra in sig och dela på stora och dyra instrument.