ANNONS

Rejält med snusk på Näsbyparksskolan i Täby

Eleverna möts av urinstänk på toaletterna på morgonen. Bilden är en genrebild.
Eleverna möts av urinstänk på toaletterna på morgonen. Bilden är en genrebild.
Urinstänk, kladdigt av matrester och dammråttor, så har det sett ut på Näsbyparksskolan under det senast året. Trots att kontrollanter varit på skolan och påpekat bristerna har skolan inte vidtagit tillräckliga åtgärder – nu får skolan ett föreläggande.
ANNONS

Den 18 maj besökte inspektörer från Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd Näsbyparksskolan i Täby. Då upptäckte de att det var rejält med damm i skolan och skitigt på toaletterna.

Matrester på golvet i matsalen

Efter sommaren kom de tillbaka, men det var fortfarande ingen ordning på städningen. Nu upptäckte kontrollanterna att det dessutom låg massor av matrester på golvet i matsalen.

– Det var smutsigt på golvet i matsalen redan på morgonen, trots att barnen inte ätit, säger Martina Kitti, miljö- och hälsoskyddsinspektör.

De påpekade bristerna och kom på ett återbesök den 10 oktober men inte heller då var situationen bättre. Matrester på matsalsgolvet, skitiga elevskåp och städutrymmen som var dåligt rengjorda. Nu reagerade också personalen på att det inte funnits någon tvål och papper på toaletterna.

Fortfarande dåligt städat

Den 17 november kom de på besök för fjärde gången, men inte heller den här gången hade skolan städats ordentligt. Trots att det var tidigt på morgonen var toaletterna fläckiga med urinstänk och problemen med matrester på golvet i matsalen kvarstod.

– Kökspersonalen sa att städningen blivit något bättre efter att vi varit där, men att det sen blivit sämre igen, säger Martina Kitti.

ANNONS

Får ett föreläggande

Det var också dammigt och kladdigt vid lister och under diskbänkar i salarna där förskolan och lågstadiet håller till. Den här gången valde Södra Roslagens miljö- och hälsoskyddsnämnd att förelägga Näsbyparksskolan.

– Vi valde att göra det på grund av det pågått under en så pass lång tid utan att det blivit bättre. Sen är det ju inte skolorna själva som städar men det är deras uppgift att de ser till att städningen blir bra utförd, säger Martina Kitti.

Trots de upprepade bristerna säger hon att situationen inte är akut på något sätt.

– Det är inte så att vi stänger skolan men det är viktigt att det är bra städat och att eleverna vistas i en bra miljö.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Täby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.