3,5 snusprillor – rakt ned i toan

Skärpning snusare - ni förstör miljön!
Skärpning snusare - ni förstör miljön!
Snus är den vanligaste fulspolningen i Upplands-Bro.
Faktum är att nästan 10 000 prillor når avloppssystemet - varje dag.
Nu vill kommunen och Käppalaverket göra upp med slarvet.

Har du någonsin spolat ned en snusprilla i toaletten? Då är du inte ensam. Varje dag spolas 9 840 snusprillor ned i Upplands-Bro kommun. Det är över 3,5 miljoner prillor per år.

– Snus är vad vi kan se den vanligaste fulspolningen i vår kommun. Vi har räknat ut att det slängs 2 873 kg snus i toaletterna i vår kommun varje år. Det är en helt onödig påfrestning på Käppalaverket som renar vårt avloppsvatten. En papperskorg på toaletten för att slänga sådant som ej ska spolas ner är en smart investering för miljön, säger Catharina Andersson (S), Tekniska nämndens ordförande i ett pressmeddelande.

I Svensk Vattens undersökning uppger 19 procent av alla svenskar att de spolar ned snuset för att de oroar sig för dålig lukt. Och just snuslukten verkar vara en känslig fråga. Var femte snusare har någon gång bråkat med sin partner om var de slänger sitt snus.

Men det många glömmer är att snuset är skadligt för miljön. Snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium, som inte bryts inte ner i naturen och ska därför alltid slängas i förbränningsbara sopor.

– Vi hoppas såklart att vi genom att berätta om denna enorma mängd snus som spolas ned får många att ändra sitt beteende och slänga snuset bland förbränningsbara sopor istället, men också att både snusare och icke snusare tänker ett varv extra innan de spolar ner saker som inte hör hemma i toaletten, säger Mathias Rantanen, samhällsbyggnadschef på Upplands-Bro kommun i pressmeddelandet.