ANNONS

Synd och lyx hos stjärnkocken Jonas

ANNONS

Trots sina olikheter är Gourmé och Gourmand nästan aldrig osams. Men nu är det ett av dessa sällsynta tillfällen. Orsaken är Kungsholmens nya lyxrestaurang Jonas, som faktiskt är två krogar i en: en matsal för ”fine dining” och en bistro/bar. Gourmand vägrar gå med till findelen så vännerna beslutar att dela på sig och ses på en pub efteråt för att jämföra.

Gourmé har sett fram emot den här dagen länge. Mannen bakom storsatsningen, Jonas Lundgren, tog silver i kock-VM 2009 och har jobbat på stjärnbeströdda krogar i flera länder.

Gourmé ser sig småleende om i den vackra, ljusa lokalen, som bland annat pryds av en frodig grön fondvägg av örter.

När det kommer till maten finns tre val: sex rätter (975 kr), nio rätter (1 275 kr) eller ”all in” (3 995 kr för ännu fler rätter och ett exklusivt vinpaket). Gourmé har inget till övers för poker, så det blir nio.

Jonas i egen hög person serverar baconvatten, en av flera aptitretare, och Gourmé ger sig snart hän även om han tycker att associationsleken i menyn är lite fånig. Man får nämligen endast en vag vägledning av titlar som ”mosaik”, ”höst” och ”lyx”.

Det börjar bra både när det gäller service och omsorg i detaljerna i såväl mat som dukning. Och vid blotta åsynen av tredje rätten, ”lyx”, svävar Gourmé ovan molntussarna.

Den vispade anklevern med blomkål, hasselnöt och vinbär är himmelsk. Och ändå överträffas den av nästa rätt, ”naturell”: mjälla norska pilgrimsmusslor, perfekt grillade och ljuvligt doftande där de så vackert ligger i sin spegel av gräddsås.

De följande rätterna är inte alls på samma nivå även om det repar sig mot slutet. Även serveringen tappar fart och uppmärksamhet – fram till finalen.

Efterrätten ”synd” är en rosa symfoni med smak av skogsbär och så vacker att den borde ramas in. Och nästan lika god. När tjusiga praliner ställs fram är det nästan midnatt och Gourmé måste skynda sig.

ANNONS

På puben väntar en dåsig Gourmand sedan ett par timmar. Han är fortfarande lite chockad över prisnivån på Jonas bistro.

– Entrecoten var perfekt tillagad på någon specialgrill i 600 grader. Men den kostade 390 kronor och den råstekta potatisen var bara lite fnas i en bytta. Och jag fick pyttelite bearnaise! Inte var köttet riktigt varmt heller.

– Åt du någon förrätt? undrar Gourmé försynt.

– Visst, ja. En jättegod mussel­soppa (85 kr), len och lagom gräddig, men jag fick ens en tallrik utan en liten järnmugg.

– Sedan var jag bara tvungen att beställa banana split till efterrätt (110 kr). Tänkte jag skulle ta något rejält. De första tuggorna av banansorbet, bananmousse, maräng och choklad var så goda att jag stönade så folk började titta. Fast sedan blev det väldigt sött så jag åt inte ens upp, säger Gourmand och konstaterar att han knappast lär återvända, trots den goda maten.

Gourmé har en annan uppfattning:

– Jag återvänder gärna – om några månader. Då har de nog höjt sig ett snäpp till!

Fakta

Restaurang Jonas

Kök: Mestadels svenskt med mycket närodlat men med influenser från andra delar av världen. Miljö: Tvådelad finkrog. En ljus och fräsch avdelning för fine dining med fasta menyer och en lite opersonlig bistro­d. Pris: Menyer 675–3 995 kronor. Varmrätter 220–390 kronor.