Sociala medier ökar otrygghet i Nacka

Personrånen ökar i Nacka. Bland annat nattvandrar föräldrar för att öka tryggheten.
Personrånen ökar i Nacka. Bland annat nattvandrar föräldrar för att öka tryggheten.
Inför valet har alla partier gjort tryggheten till sin viktigaste fråga. Hur tryggt är Nacka? Vi har siffrorna som visar var brotten utomhus sker. Här är risken att drabbas av brott på gator och torg låg. Ändå pratar Nackabor om otrygghet.
– Min upplevelse är att sociala medier ökar en känsla av otrygghet, säger Johan Kust, kommunpolis.

En minderårig Nackabo utsätts för personrån, genast fylls lokala sociala medier av länkar till artiklar, åsikter och medkännande kommentarer. Någon dag senare kör en ambulans med sirener förbi någons fönster och en fråga om vad som är på gång skickas ut. Och så kör en bil in i en lyktstolpe någonstans i Nacka och kommentarsfälten fylls igen.

I dag har Nackabor nästan ögonblicklig tillgång till smått och stort som sker i kommunen dygnet runt. Ibland kan små händelser slås upp till stora samhällsproblem i trådarna.

– Min upplevelse är att det bidrar till en känsla av otrygghet, säger Johan Kust, kommunpolis i Nacka.

Men hur tryggt eller otryggt är egentligen Nacka och hur stor är risken för att utsättas för brott utomhus?  Förra året anmäldes 1285 brott utomhus i Nacka enligt statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ som tagits från specifik till Lokaltidningen Mitt i. Majoriteten av dem var skadegörelse- och stöldbrott. 250 våldsbrott som misshandel, rån och våldtäkt utomhus anmäldes.

– Procentuellt sätt är risken att utsättas väldigt låg, säger Johan Kust.

Ändå är det brottstyper som sticker ut. 52 personrån skedde förra året enligt statistiken. 34 av dem var mot minderåriga. 

– Det är fördärvligt att personrånen ökat för oss alla; för dem som drabbas och för dem som bor och jobbar här, säger Johan Kust.

Han beskriver trots det Nacka som en trygg plats. Det är inte farligt att gå ut själv på kvällen eller låta barnen gå till skolan, menar han. Risken att drabbas av personrån utomhus är låg, tolv på hundratusen enligt BRÅ-statistiken. Ännu lägre risk är det att utsättas för misshandel eller våldtäkt utomhus. 

Män har en större risk att råka ut för en misshandel på offentliga platser än i bostäder men för kvinnor är det tvärt om, enligt nationella trygghetsundersökningen av Brå. Även vad gäller sexualbrott, som oftast drabbar kvinnor, sker en stor andel i bostäder – särskilt de grövre brotten.

Trots att hemmet är en mer utsatt plats, främst för kvinnor,  förknippas ändå trygghet med just brottsutsatthet i utomhusmiljöer.

– Hemma känner vi oss sällan sårbara men utomhus har vi inte samma kontroll över miljön och situationen, säger Caroline Mellgren, docent i kriminologi.

Nackaborna är ändå relativt trygga. Enligt undersökningen Tryggare Sverige som gjordes i Nacka 2016 upplevdes de flesta kommundelar som trygga och ofarliga. Fisksätra beskrevs av de tillfrågade som mer otryggt. I år ska en ny trygghetsundersökning göras i Nacka.

I den allmänna debatten är trygghetsfrågan i fokus. Tycker du att den har fått ett osunt fokus?

– Nja, det är bra att man sätter fokus på trygghet och de problem vi har. Nacka är ingen skyddad del av världen. Samtidigt är det synd om trygghetsfrågorna skapar otrygghet på platser där det är trygg. Jag vill att folk ska bli medvetna, jag kan visa på statistik men jag kan inte säga hur folk ska känna sig, säger Johan Kust.

Vad skapar trygghet i Nacka?

– Att alla samhällsfunktioner fungerar, skola, kommunikationer, att polisen kommer när man ringer 112. Alla detaljer tillsammans.

 

Fakta

Våldsbrott utomhus 2018-2017

2008200920102011201220132014201520162017
Rån32332633223126294251
Våldtäkt461457124733
Misshandel251266202218192179184194186196
Källa: BRÅ