ANNONS

Kommunen svarar på varför Xamse tvingas flytta

Täby kommunhus
Täby kommun har betalat en tom HVB-plats åt Xamse sedan mars i år.
Kommunen säger att flytten av Xamse skulle trygga hans situation efter att han fyllt arton. Det saknas också ett vårdbehov, vilket enligt lagen behövs för en familjehemsplacering.
– Vi ser olika på det här, därför har vi överklagat till Kammarrätten, säger enhetschefen Shikofeh Ghobadi.
ANNONS

Täby kommun vill riva upp sitt eget beslut om Xamses familjehemsplacering. Men det var inte tillåtet enligt Förvaltningsrätten eftersom beslutet gäller fram till mars 2019.

Men varför vill ni flytta honom överhuvudtaget, om han inte vill det?     

– Att ta hem ungdomarna som placerats utanför kommunen kommer att gagna deras framtid efter att de fyllt arton. Bor de i en annan kommun så har vi inte samma möjligheter att ge stöd, säger enhetschefen Shikofeh Ghobadi.

Snabba lösningar

Många ensamkommande placerades utanför kommunen under flyktingkrisen under 2015. Det handlade om att ordna tak över huvudet på kort tid, ibland på bara 24 timmar enligt Shikofeh Ghobadi.

Då valde man i flera fall familjehemslösningar – trots att något vårdbehov inte fanns.

– När det nu lugnat ner sig har Täby kommun, likt många andra kommuner, valt att ta hem ungdomarna till HVB-hem.

Medger vissa brister

Samtidigt medger hon att kommunikationen i det här fallet kanske inte fungerat som den borde. Hon säger också att de inte borde skrivit ett beslut som sträcker sig till 2019, utan att tiden borde varit kortare. De har överklagat Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten i förhoppningen om att få en vägledande dom.

Men tar ni någon hänsyn till om hur han mår under allt detta?

– Självklart tar vi hänsyn men vi anser inte att det är en så stor förändring. Vill man hyra ett rum hos familjen efter det att man fyllt 18 så kan man göra det, men i vissa fall har vi sett att den lösningen inte fungerat. Därför har vi på socialtjänsten ett ansvar att fatta ett beslut som gynnar dem även efter deras 18-årsdag.

ANNONS

Utbetalningarna stoppades

I samband med att de beslutade om en HVB-plats slutade utbetalningarna till Mohammeds familj. De har istället betalat en tom plats på HVB sedan mars 2018.

Varför ändrade ni eran bedömning, från att familjehemmet var mycket lämpligt till att han skulle förflyttas?

– Vi har inte gjort bedömningen att hemmet inte är lämpligt, utan vi tittar på hur barnens behov kan tillgodoses på ett annat sätt.

Ni pratar om hans behov och att han ska ta hem honom till Täby? Han anser att hans hem är hos Mohammeds familj, och det är där får han sina behov tillfredsställda?

– Där ser vi annorlunda på saken och det är därför vi har överklagat till Kammarrätten.

Fakta

Så säger lagen och tidigare fall i Kammarätten

”Med familjehem avses ett enskilt hem som på uppdrag av socialnämnden tar emot barn för stadigvarande vård och fostran eller vuxna för vård och omvårdnad och vars verksamhet inte bedrivs yrkesmässigt.”

2016 prövade Kammarrätten i Göteborg två fall av omplaceringar från familjehem till HVB trots att ungdomen vägrade. De gav då socialnämnden i Kumla kommun rätt till förflyttningen.

Men enligt domen i de fallen fanns det inte något fastställt slutdatum för någon av de två familjehemsplaceringarna, som det gör i Täbys beslut.

I det ena fallet hade även familjehemmet sagt upp sig från uppdraget.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.