ANNONS

Socialchefen:”flertal lever utanför systemet”

Genrebild.
Genrebild.
Hemlösheten sjunker i Tyresö men sett till hela länet ökar den akuta hemlösheten. Till skillnad från Stockholms kommun finns ingen tak över huvudet-garanti i Tyresö.
– Det är inte så att vi generellt lämnar folk i sticket, alla som tar kontakt med oss försöker vi hjälpa, säger Magnus Lublin, socialchef i Tyresö kommun.
ANNONS

Enligt socialstyrelsens senaste rapport har hemlösheten i Tyresö kommun minskat jämfört med mätningen år 2011.

– Det tycker jag såklart är bra. Ju mer vi kan sänka desto bättre, säger Magnus Lublin.

111 människor i Tyresö är hemlösa enligt mätningen i april i år. Det kan jämföras med 132 enligt undersökningen från 2011. Varför antalet hemlösa har sjunkit i Tyresö kan inte Magnus Lublin svara på. Socialförvaltningen arbetar inte annorlunda nu än vad de gjorde 2011.
– Vi arbetar hela tiden med att hjälpa folk till hemmaplanslösningar. En stor del har vi kontakt med, men ett flertal lever utanför system.

Ingen tak över huvudet-garanti

I Stockholms kommun finns en tak över huvudet-garanti. Det innebär att hemlösa personer över 20 år med missbruks- eller psykiska problem erbjuds nattlogi. I Tyresö finns dock ingen garanti. Enligt Magnus Lublin arbetar kommunen mer förebyggande men försöker hjälpa till så mycket som möjligt vid akuta fall.

– Det är inte så att vi generellt lämnar folk i sticket, alla som tar kontakt med oss försöker vi hjälpa. Vi jobbar på väldigt många olika sätt. Till exempelvis får vi signaler från Tyresö bostäder om någon håller på att bli uppsagd. Mycket handlar om att förebygga, och att hjälpa barnfamiljer är något vi prioriterar, säger Magnus Lublin.

Läs mer om hemlösheten i Stockholm. Mitt i har listat kommun för kommun.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.