ANNONS

Socialdemokraterna sågar förslaget om sänkt skatt

Ebba Östlin efter att hon valts som ny ordförande i kommunstyrelsen i Botkyrka i december.
Ebba Östlin vill ha oförändrad skatt när kommunfullmäktige klubbar budgeten.
Moderaterna vill sänka skatten med 25 öre i Botkyrka.
Men deras förslag sågas av Socialdemokraterna som menar det skulle drabba skola, omsorg eller trygghetsarbetet.
- Så är det inte. De vet inte hur vi tänker, säger Moderaternas Stina Lundgren.
ANNONS

Botkyrka har länets högsta kommunala skattesats tillsammans med Södertälje. Inför att budget ska beslutas vid fullmäktige 18 december vill Moderaterna sänka skatten med 25 öre från 20,15 kronor per hundralapp i dag till 19,90 nästa år. Finansieringen av förslaget sågas dock av Socialdemokraterna som föreslagit oförändrad skatt och fått gehör av mittenmajoriteten i kommunstyrelsen.

– Vi har ingen ambition om att ha hög skatt. Men att göra en ofinansierad skattesänkning som M föreslår skulle skada skolan och omsorgen stort, säger kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S).

Socialdemokraterna pekar på att skattesänkningen skulle kosta 43 miljoner kronor och att Moderaternas förslag på neddragningar i bland annat bidrag, utgifter och administration  inte skulle täcka detta.

– De saker de radar upp kommer inte kunna ge effekt på 43 miljoner under 2019. Att minska administration gör man inte över en dag. Man har ganska stor tro om sig själv om man tror att man kan effektivisera så snabbt utan att minska kvalitén, säger Ebba Östlin.

Inte heller Moderaternas förslag om att ta bort enprocentsregeln vid byggnationer ger Ebba Östlin mycket för. Regeln innebär att kommunens byggbudgetar alltid innehåller en procent som ska läggas på utsmyckningar och konst.

– Om man tar exemplet med ”enprocentregeln” så är det investeringsmedel och inte driftpengar. Man kan inte sänka skatten genom att dra ned på investering. Detta är ett bra exempel på hur ogenomtänkt moderaternas förslag är. Dom andra förslagen tillsammans blir aldrig 43 miljoner kronor, säger hon.

Socialdemokraterna pekar på att det ekonomiska läget är osäkert men att det finns stora behov av investeringar och satsningar. Inför nästa år har det gått ut krav på effektiviseringar och besparingar på drygt 2 procent av dagens budget. Samtidigt är den totala budgeten för 2019 jämfört med 2018 cirka 110 miljoner kronor högre enligt förslaget som ska klubbas av fullmäktige.

– För att kunna prioritera måste vi därför arbeta med effektiviseringar, att sluta göra saker som inte ger effekt, göra saker på bättre sätt och minska administration.

Framförallt vill Ebba Östlin att frigjorda pengar ska satsas på skola, omsorg och trygghetsarbetet.

ANNONS

Men hennes kritik får mothugg från Moderaternas oppositionsråd Stina Lundgren som berättar att besparingarna kommer att beskrivas i detalj i den kommande skuggbudgeten.

– Vi vet att det finns mer att spara på exempelvis administration utan att dra ned på välfärdens kärna. Det S säger är inte korrekt och något de vill slänga på oss, säger Stina Lundgren.

Fakta

Botkyrka jämfört med länet, landet och Salem

  • Salems sattesats ligger på 31,75 kronor per hundralapp.  Kommunalskatten i sig ligger på 19,67 kronor.
  • De flesta kommuner i länet ligger mellan 31 och 32 för 2018, närmare bestämt hälften av länets 26 kommuner.
  • Lägst skattesats har Solna med 29,20 procent. Fyra andra kommuner har också en skattesats på mellan 29 och 30.
  • Fyra har en skattesats på mellan 30 och 31.
  • Lika många har en skattesats på 32 eller mer. Högst är skatten i Botkyrka och Södertälje – 32,23.
  • Den genomsnittliga totala kommunala skattesatsen i Sverige är 32,12 för 2018, vilket var samma som året innan.
  • Skatten förändrades i 17 av landets 290 kommuner 2018. Den sänktes i 4 kommuner
Källa: SCB
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.